Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
‘De 10 van 2018’ – De wereld maakt kennis met Pieter Heemeryck
Pieter Heemeryck wint de eerste Challenge Daytona (foto: Challenge Family)
De 10 van 2018

‘De 10 van 2018’ – De wereld maakt kennis met Pieter Heemeryck

Pieter-Heemeryck-Daytona

We komen stilaan op het einde van de reeks van 10 en waarschijnlijk vroeg je je al af waar volgende man bleef. Pieter Heemeryck behoort al jaren tot Belgisch grootste namen maar voor wat hij dit jaar allemaal uit zijn mouw schudde hebben we maar een woord: sensationeel. Dat Pieter op wereldvlak geen louter onbekende is, dat is een feit. Maar in onze ogen heeft hij dit seizoen helemaal die voet gezet naast de absolute wereldtop. Het jaar van Pieter Heemeryck bezorgde ons bij het opstellen van dit artikel twee grote vragen: waar te beginnen en waar eindigen…

48412954_719481051768544_5907947452333293568_n

(Bijna) ongenaakbaar in eigen land

Pieter Heemeryck is overal ter wereld te zien maar ook in België kregen de supporters met liefst zes maal de kans om hem aan het werk te zien. Vijf maal haalde hij op overtuigende manier telkens de overwinning binnen. In Bilzen moest zelf onze eigen Hans Cleemput zich reppen naar de finish om alsnog tijdig Pieter op de rode loper te verwelkomen. Met negen minuten voorsprong wist niemand waar hij het had en bewees Pieter klaar te zijn voor die grote afspraken. Openen deed hij dit seizoen met winst in De Haan en met de dubbel Knokke en Brugge was hij de grote slokop op eigen bodem. Enkel op het BK in Izegem moest hij zich de meerdere erkennen in Tim Van Hemel al is een tweede plaats tussen al het olympisch geweld voor een Long Distance atleet op z’n minst merkwaardig te noemen behalve als we over Pieter Heemeryck spreken.

48376964_337628040166071_434885298648776704_n

Wereldtop

Kienle, Dapena en Kovacic… Een lijstje van echt wereldvedetten en het zijn ook de enige die Pieter vooraf gaan in het eindklassement van de ‘Challenge World Ranking’ , het eindklassement van het gelijknamige circuit. In eigen land was het na het nipte verlies van vorig jaar deze keer wel raak op de Muur van Geraardsbergen. Pieter degradeerde alles en iedereen tot figurantenrollen en won de wedstrijd met een bonus van ruim zeven minuten waardoor nog tijd was voor een feestje op de Grote Markt met zoonlief op de schouders. Een week hiervoor toonde de Reiger als zijn bloedvorm met een vierde plaats op de Championship in Samorin. Hem volgend jaar als podiumkandidaat over het hoofd zien is dan ook een onmogelijke zaak. Met een 6de plaats op Gran Canaria, een 3de plaats in Praag, een 2de plaats in Davos en een indrukwekkend slot van het seizoen behaalde Heemeryck zijn vierde plaats in het eindklassement.

Pieter Heemeryck (13)
Pieter in ‘De Rit’ ( Foto: 3athlon.be /Mario Vanacker)

Aflsluiten in stijl

Dat indrukwekkend slot realiseerde hij door nog twee overwinningen aan zijn stilaan rijkgevulde palmares toe te voegen. In Sardinië boekte hij zijn tweede Challenge zege dit seizoen. Anderhalve week terug kroonde hij zich vervolgens tot de eerste winnaar van de Challenge Daytona. Op het legendarische race circuit verraste Pieter ook vooral zichzelf door iedereen die dag het nakijken te geven. Een grootse kers op een fameuze taart.

Pieter Heemeryck Daytona bike

Wereldkampioenschap

Ook op het grootste triathloncircus te wereld, het ironman circuit, was Pieter Heemeryck volop actief. In het Zweedse Jornkopping waren het 19 luttele seconden die beslisten over de zege maar helaas was het Pieter die aan de ‘verliezende’ kant zat. De Duitser Angert zorgde er voor dat Pieter nog één jaar extra zou moeten wachten op die tweede zege van een Ironman-race. Maar ook al heeft hij reeds die zege op zak, toch zal zijn prestatie op het WK Ironman 70.3 in Zuid-Afrika voor altijd de geschiedenisboeken ingaan. Na zijn sterkte prestaties in 2018 hoopte Pieter stiekem wel op een top 5 – notering maar dat hij daadwerkelijk in zijn opzet zou slagen was in onze ogen die definitieve stap naar de absolute wereldtop. Kippenvel was het toen we naast namen van Frodeno, Gomez, Brownlee en Kanute ook de naam van Heemeryck op het scherm zagen verschijnen. Als enige kon hij die dag de sprong richting de kopgroep maken en in het lopen etaleerde Pieter zijn klasse door als vijfde beste atleet van de wereld de aankomststreep te bereiken. De hele wereld heeft het gezien en net als ons genoten van misschien wel het spannendste WK 70.3 uit de geschiedenis. Een wedstrijd waar ook Pieter een hoofdrol op zich nam.

Pieter loopt naar de vijfde plaats (foto; Sander Heemeryck)
Pieter loopt naar de vijfde plaats (foto; Sander Heemeryck)