Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Mike Phillips in Nieuw-Zeeland, Santiago Ascenco in Chili
De top 3 van Tauranga: Moody, Phillips en Bowstead (foto: Tauranga Half)
Nieuws

Mike Phillips in Nieuw-Zeeland, Santiago Ascenco in Chili

Mike Phillips heeft zijn status als snel opkomend talent bevestigd met de eerste grote overwinning van 2019. De Nieuw-Zeelander pakte zaterdag in Tauranga de nationale titel over de halve triatlon. Het was al de dertigste keer dat de Tauranga Half het seizoen opende in Nieuw-Zeeland, waar het nu volop zomer is. Zondag won Santiago Ascenco de eerste 70.3 Ironman van het seizoen in Pucon in Chili.

Hou hem de komende tijd maar in de gaten. Na zijn topjaar in 2018 bevestigde Mike Phillips zaterdag meteen zijn nieuwe status van toptriatleet met een klinkende zege. In september 2017 werd hij tweede in de Ironman van Barcelona met het snelste debuut ooit (7u52’50). Hij kwalificeerde zich voor Hawaii waar hij in oktober bij zijn eerste deelname 16de werd.

Zaterdag nam hij het op tegen een paar Nieuw-Zeelandse toppers zoals Dylan McNeice. Die kwam er niet aan te pas. Phillips maakte in het fietsen het verschil en won de wedstrijd vlot in 3u49’05. Op bijna twee minuten kwam Jack Moody als tweede binnen. Mark Bowstead werd derde.

Bij de vrouwen won thuisatlete Hannah Wells in 4u13’19. Ze was twee minuten sneller dan vroegere BMC-Uplace triatlete Amelia Watkinson. Rebecca Clarke werd derde.

70.3 Ironman Pucon

Zondag begon het internationale seizoen echt. In Pucon was er de 70.3 Ironman van Chili, met toppers als Andy Potts aan de start. Potts en Reid waren de grote favorieten en kwamen voor Santiago Ascenco uit het water, in het spoor van Felipe Barraza.

Ascenco maakte al snel op de fiets zijn tijd goed en er ontstond dan ook vlot een kopgroep met alle favorieten bij elkaar. Deze groep zou tot het einde van de 90 kilometer fietsen samen blijven: de verschillen werden uiteindelijk tijdens het lopen gemaakt. In het voordeel van Ascenco, want al na zes kilometer hardlopen had hij een voorsprong van een minuut op Potts en de Chileense Felipe van de Wyngard.

Die voorsprong werd in de slotfase alleen maar groter en uiteindelijk kwam Ascenco na 3:59:33 over de finish. Daarmee bleef hij dus netjes onder de grens van vier uur. Potts legde ruim drie minuten later beslag op het zilver in een tijd van 4:02:45. Het brons was voor Barraza, die de wedstrijd nog als eerste uit het water kwam. Hij finishte na 4:04:47 en bleef daarmee zijn landgenoot Van de Wyngard vijf seconden voor.

Bij de vrouwen ging de winst dus naar de Chileense Barbara Riveros. Aanvankelijk was het haar landgenote Macarena Salazar Ezquerra die na 28:10 als eerste uit het water kwam, kort gevolgd door vier concurrentes waaronder Riveros maar ook de Amerikaanse Alicia Kaye. Deze drie dames bleven tijdens het fietsen bij elkaar, waarbij Kaye overigens het meeste kopwerk deed, om uiteindelijk ook gezamenlijk weer in de wisselzone terug te keren. De rest van het deelnemersveld had toen al meer dan zes minuten achterstand.

De eerste zes kilometer trok Riveros gelijk goed door en daar pakte ze al meteen 1:42 minuut op Kaye. Ezquerra moest meer toegeven en kwam door na 2:45 minuut. Net als bij de mannenrace werd ook bij de dames de voorsprong van de koploopster alleen maar groter. Uiteindelijk won Riveros de race na 4:30:07. Kaye pakte na 4:36:02 het zilver, terwijl het brons na 4:37:13 voor Ezquerra was.