Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Op zoek naar extremen in België: EPIC100, EPIC200 en EPIC300
De Chimay sprint van de Kemmelberg in de EPIC300 van 2018 (foto: Sportevents)
Multisports

Op zoek naar extremen in België: EPIC100, EPIC200 en EPIC300

Wordt 2019 het seizoen van de extreme wedstrijden voor triatleten? Sportevents komt met drie Epic-disciplines over 100, 200 en 300 km. Sandman Events organiseert de Flanders Fields Ultra en in Houffalize is er in 2019 voor de derde keer de LCMT triatlon. Een ding is duidelijk, voor een aantal triatleten volstaat de klassieke Ironman afstand blijkbaar niet meer. En als de afstanden wel volstaan, dan zoeken ze graag de extreme vormen op, zoals de Norseman… Wij nemen de drie wedstrijden onder de loep. Vandaag de EPIC Series van Sportevents.

Duizenden triatleten probeerden eind 2018 om een plaatsje te bemachtigen op de deelnemerslijst van de Norseman, slechts een paar honderd waren uitverkoren. De loting werd live op Facebook uitgezonden en druk bekeken. Ook de andere wedstrijden in de Xtri series zijn populair. De Xtri World Tour bestaat in 2019 uit maar liefst 12 races, waarvan de bekendste de Icon Livigno, de Swissman, de Celtman en de Norseman zijn, in 2020 overigens de lokatie voor het WK Xtri.

Ook in België winnen extreme afstanden aan belangstelling. In Houffalize organiseerden ze de LCMT triatlon de voorbije jaren als leuk extraatje bij hun marathon mountainbike en cyclo wedstrijd, maar de triatlon lijkt nu ook uit te groeien tot een volwaardige wedstrijd. Wim De Doncker bouwt met Sportevents verder op het oude 3coach EPIC concept en Sandman Events organiseert in 2019 voor het eerst een volledig extreem triatlonweekend: de Flanders Fields Ultra.

Wij laten vandaag Wim De Doncker aan het woord over de drie extreme EPIC challenges.

EPIC100, 200 en 300: lopen, MTB en fietsen

“Het EPIC-concept is ontstaan in 2007 toen ik nog volop Ironman triatleet was,” vertelt Wim De Doncker. “Onder de 3coach.be vlag werd er een fiets tweedaagse met mede triatleten georganiseerd. De eerste editie was echt EPISCH. We fietsten twee keer 250 km van Brasschaat naar La Roche en terug. Het hoge tempo, de tussensprints op alle hellingen en het hoge niveau maakten het echt EPISCH.”

“Sindsdien werd er elk jaar in april een EPIC weekend gehouden met 3coach.be en tot de 8ste of 9de editie reed ik ze zelf allemaal mee. Het euforische gevoel van de deelnemers achteraf was de aanleiding tot een eerste editie van EPIC300 in 2018, georganiseerd onder Sportevents. Geen tweedaagse zoals vroeger, maar gewoon lekker alles op 1 dag.”

35 gouden medailles onder 9u30

De Epic300 was meteen een schot in de roos. “In 2018 vertrokken meer dan 400 zeer enthousiaste fietsers, waaronder enkele bekende triatleten en Klaas Vantornout  in Oostende voor de eerste EPIC300. De toppers stonden terug in Oostende met een gemiddelde van 35 km/u, wat gezien de vele heuvels, hellingen en afstand heel straf is. Ongeveer een 35tal fietsers haalden een ‘gouden’ medaille door te finishen onder de 9u30.”

Zwemmen (nog) niet interessant

Met 300 km fietsen, 200 km mountainbiken en 100 km lopen, komen de liefhebbers van het extreme werk zeker aan hun trekken, maar een echte triatlon wil Wim er vooralsnog niet van maken. “Je weet ik ben of was een man van de lange adem en wou dus hier iets mee doen. Triatleet zijnde zou de ultieme EPIC HEROES challenge zijn: EPIC300 met 300 km fietsen, EPIC100 met 100 km lopen en EPIC20 of EPIC25 met 20 of 25 km zwemmen. Maar omdat ik momenteel toch een bedrijf moet runnen en een swim variant commercieel gezien absoluut geen succes zou zijn, heb ik er het mountainbiken bijgenomen met de EPIC200,” aldus Wim.

Inschrijven voor de EPIC Series kan je op de website van Sportevents. Let wel, er zijn nog maar 4 plaatsen voor de EPIC300.