Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kim Nulens over de balans werk, diabetes en sport
Kim Nulens in de veldloop van Hulshout (foto: AC Hulshout)
Duathlon

Kim Nulens over de balans werk, diabetes en sport

Duatlete Kim Nulens heeft het jaar goed ingezet. Ze heeft zich al een paar keer getoond in de veldlopen deze winter. Zondag liep ze in het Limburgs provinciaal kampioenschap in Tongeren nog naar de derde plaats overall en winst in haar categorie. Ze stoomt zich klaar voor de Powerman in Mallorca. Wij hadden een uitgebreid gesprek met de Limburgse, onder andere over haar droom voor een nieuw multisport-event op het circuit van Zolder. “Zolder biedt veel mogelijkheden, van BMX tot duatlon en triatlon. Met de winst zou ik een ontwikkelingscel opzetten voor maatoplossingen voor sportende diabetici…”

Voor Kim Nulens was 2018 een jaar van geleidelijk aan terugkeren naar de duatlontop. In 2019 ziet er voorlopig al goed uit. De Limburgse doet het goed in de veldlopen en lijkt al vroeg in vorm voor het nieuwe seizoen. “Het lijkt inderdaad zo dat ik reeds in mijn betere loopvorm verkeer,” vertelt Kim. “Er staan in de volgende weken nog enkele loopraces op het programma met onder andere de crosscup in Hanuit en de Toastrun. Die wedstrijden doe ik om me klaar te stomen voor de Powerman classic Mallorca op 23 februari. Het is nog koffiedik kijken hoe ik het fietsen zal verteren. Het is zoals jezelf aangeeft nog vroeg en zeker te vroeg om hierover iets zinvols te zeggen.”

Meteen op zelfde golflengte bij Domo-Scott

In 2019 zal Kim te zien zijn in de kleuren van Domo-Scott, de ploeg van onder andere Pieter Heemeryck en Jan Petralia. “Doordat ETZ besliste te stoppen, had ik drie keuzes: geen duatlon meer, verder doen zonder club of op zoek gaan naar een geïnteresseerd team. Ik voelde me het best bij de derde optie. Via Glen Laurens had ik in het voorjaar van 2018 eens gepolst omdat ik de bui al voelde hangen bij ETZ. Hij heeft me voorgesteld en in contact gebracht met Domo-Scott. Tijdens het eerste gesprek zaten we reeds op dezelfde golflengte.”

Kim Nulens in haar nieuwe Domo-Scott uitrusting (foto: Kim Nulens)

“Het nieuwe seizoen ontwaakt stilaan uit zijn winterslaap en ik ervaar stilaan hun manier van professioneel werken, omgang met atleten, enthousiasme… Ik ben heel blij dat ik als oudere atlete de kans krijg opgenomen te worden in dit mooi team.”

Niet alles moet wijken voor de sport

In 2018 was er geen Belgisch kampioenschap duatlon op de korte afstand. Gelukig zijn er in 2019 opnieuw twee BK’s op Belgische bodem. Kim Nulens matigt de verwachtingen. “Niet alles moet wijken voor de sport. Anders houd je competitie (op mijn leeftijd) naar mijn inziens niet vol. Ik streef al seizoenen naar een balans tussen mijn postenwerk als ICU-verpleegkundige met sport-huishouding-onderhouden familiale banden en mijn gezondheid. Ik heb diabetes type 1. Vandaar ga ik niet te hoog van de toren blazen wat mijn verwachtingen betreft.”

“Natuurlijk wil ik mooie prestaties behalen in elke duatlon waarin ik start. Speciaal pieken voor één of andere race is erg moeilijk voor me. Het onregelmatige postenwerk en mijn metabole ziekte gebruik ik hiervoor als excuses. Ik ben wel een kampioen in regelmaat (het balanceren waarover ik het had) en hoop daarom het hele seizoen lang een hoge regelmaat te halen.”

Zofingen met diabetes? Project van enkele jaren

We gaan Kim vaak aan het werk zien in 2019, maar een echte klassieker als Zofingen zal misschien nog een paar jaar op zich laten wachten. “Races waarin ik deelneem, gaan van sprint- tot de klassieke Powerman-afstanden op Belgische bodem en enkelen daarbuiten (onder andere de Franse GP, Nederland, Duitsland). Ik heb nog nooit een halve of volledige marathon gelopen, al heb ik wel plannen voor een halve. En ik heb ook nooit een cyclosportieve gereden. Stel je voor, dit gecombineerd in een duatlon zoals Zofingen! Waanzin! Qua training en wedstrijden, een heel andere aanpak. Het zou een “groots” project van enkele jaren worden. Omdat ik zal moeten onderzoeken/ervaren/bijsturen hoe mijn diabetes (de effecten van de behandeling op mijn metabolisme) op de extreemlange duurinspanning zal reageren. Ook de apparatuur (insulinepomp en meting) is nog te omslachtig en niet afgestemd voor een sportend persoon.

Triatlon? Voor de fun en de ervaring

Ondertussen zijn heel wat collega’s van duatlon naar triatlon overgestapt en anderen combineren de twee. Ook Kim denkt er wel eens over na. “Ik sta zeker open om eens mee te doen aan een triatlon op de korte afstand. Maar dan doe ik het wel voor de fun en om te ervaren wat het is om drie verschillende sporten achtereenvolgens te doen.”

Droom van multisportevent op circuit van Zolder

Als Limburgse moet Kim Nulens zich vaak (ver) verplaatsen om aan wedstrijden te doen. Vroeger was er nog een duatlon in Hasselt. Kim droomt er stiekem van om in Limburg een nieuw event van de grond te krijgen. “In mijn fantasie heb ik een duatlon uitgewerkt om duimen en vingers vanaf te likken. Het zou plaatsvinden op 3 km van mijn thuis, op en rond het circuit van Zolder. Met een attractief fietsparcours en een gevarieerd loopparcours heeft zo’n evenement massa’s mogelijkheden… BMX-initiatie voor kids, loopnummers en wandelingen, MTB-tocht, ploegentijdrit, tentjes met Limburgse specialiteiten, springkastelen, workshops, optredens van Regi Penxten en Dana Winner,” lacht Kim. 

“Jazeker, zelfs een triatlon behoort tot de mogelijkheden. Een groot deel van de opbrengst zou ik dan willen gebruiken om een ontwikkelingscel op poten te zetten om de voorhande diabetesapparatuur te updaten en op maat af te stemmen voor de sportende diabeet en kinderen met diabetes.”

“Terug naar de realiteit. Geld, organisatievermogen, onderhandelingskunsten… Ik zou zeker mijn steentje kunnen en willen bijbrengen, maar dan liefst na mijn sportcarrière. Dus geïnteresseerde zakenlui, sportvrienden en politici… Jullie weten me te vinden,” aldus een optimistische Kim Nulens.