Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zwemmen, fietsen, lopen… en kwallen ontwijken
Vlak voor de start nog veel lachende gezichten in de Goa 113 (foto: Enduro Sports Goa)
Nieuws

Zwemmen, fietsen, lopen… en kwallen ontwijken

Kwallen en zwemmen in open water, het is geen beste combinatie. In de Goa 113, een halve triatlon in Indië, werden zondag maar liefst 25 triatleten behandeld voor een kwallenbeet. Eentje moest er zelfs naar het ziekenhuis afgevoerd worden. Vorig jaar ervaarde Daniela Ryf het nog in Kona. Tijdens het zwemmen kreeg ze een beet van een kwal en dat maakte dat ze een nog groter gat moest goedmaken in het fietsen.

Alsof zwemmen, fietsen en lopen alleen niet moeilijk genoeg zijn, kregen ze in Indië zondag te maken met een werkelijke invasie aan paarse kwallen en oorkwallen. En die beten lukraak naar de triatleten die aan hun 1900 meter zwemmen bezig waren. Iedereen kon gelukkig zijn zwemproef volledig afwerken. Maar liefst 25 triatleten werden in de wisselzone verzorgd voor kwallenbeten en een deelneemster moest naar het ziekenhuis gevoerd worden. Ze kon het hospitaal gelukkig na anderhalf uur weer verlaten.

25 triatleten verzorgd

De Goa 113 is naar eigen zeggen de grootste halve triatlon van Indië waar in zee gezwommen wordt. Zondag deden er 140 triatleten mee aan de wedstrijd. Heel wat onder hen kloegen over de massale kwallenbeten en 25 werden er effectief verzorgd. De meesten konden hun wedstrijd gewoon verder zetten, al deed het bij een aantal flink pijn.

Net als Kathleen Smet in 2005 in Fredericia

Het doet ons terugdenken aan 2005 toen onder andere wereldkampioene Kathleen Smet last had van een kwallenbeet tijdens het WK triatlon in Fredericia. De Spanjaard David Castro werd er op training gebeten, moest verzorgd worden, maar ging een dag later toch van start. Om opnieuw een kwallenbeet te krijgen en de wedstrijd te moeten verlaten… En vorig jaar was er natuurlijk Daniela Ryf in het WK Ironman.

Ingesmeerd en toch gebeten

De organistoren hadden bij de verkenning van de zwemproef al gemerkt dat het aantal kwallen toegenomen was bij Vainguinim beach en andere stranden in de buurt. Ze brachten de triatleten ervan op de hoogte. Maar ook zij die voorbereid waren, hadden toch klachten. “Ik had me ingesmeerd met petroleum jelly,” zei Rahul Chandavakar, de oudste deelnemer in Vainguinim. “maar toch werd ik gestoken in mijn onderarm en mijn pols.”

De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de Zwitser Pablo Erat in 4u23’33. Hij was de enige atleet die onder 5 uur bleef, want de nummer twee: Pankaj Ravalu had er 5u07’18 voor nodig. Erat is een meervoudig Ironman age group kampioen overigens…