Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geen ban op regenboog vlag, ITU herbekijkt nieuwe regel
Nieuws

Geen ban op regenboog vlag, ITU herbekijkt nieuwe regel

Er kwam dit weekend felle kritiek nadat Outsports (een medium dat zich tot sportende holebi’s richt) bericht had over een mogelijke ban op de regenboogvlag bij ITU triatlonwedstrijden. Onder andere de NTB (de Nederlandse triatlon federatie) en Challenge Almere-Amsterdam zetten zich formeel af tegen de omstreden regel. Zondagmiddag stuurde de ITU ons hun statement, waarin ze het hebben over een misverstand over de interpretatie van de regel, dat ze de regenboogvlag niet bannen en dat de regel rond ‘display of sexual orientation propaganda’ herbeken wordt.

Felle kritiek in Nederland

Het was Outsports die dit weekend online de kat de bel aanbonden. Zij hadden het specifiek over een ban op de regenboogvlag bij wedstrijden. En dat leverde een spervuur aan reacties op, zeker bij holebi triatleten. In Nederland namen de NTB en Challenge Almere een formeel standpunt in tegen de ban op de regenboogvlag.

“Display of sexual orientation propaganda”

Het leek een detail in de nieuwste versie van de ITU competition rules. Onder het hoofdstuk ‘athlete behaviour’ werd in januari 2019 een verbod toegevoegd op het uiten van propaganda voor seksuele geaardheid, waar eerder al een verbod gold op politieke, raciale of religieuze propaganda. De nieuwe regel luidt nu: ,,Athletes will avoid displaying any kind of demonstration of political, religious, sexual orientation or racial propaganda.” of in het Nederlands: “Atleten zullen elke vorm van uiting van propagande van politieke, religieuze, seksuele geaardheid en raciale aard vermijden.”

Open voor interpretatie

Het lijkt dus vooral over de interpretatie te gaan van deze regel. Wij legden ons oor te luister bij een aantal binnen- en buitenlandse technical officials. De rode draad doorheen hun reacties is dat het ter interpretatie is van de aanwezige CRO (chief race official) of het dragen van een regenboogvlag een uiting is van propaganda. Langs de andere kant werd ons ook gewezen op het belang tot uniforme regelgeving om escalaties tegen te gaan.

Geen ban volgens statement ITU

Van ITU-woordvoerder Olalla Cernuda kregen we zondagmiddag het statement van de ITU waarin ze aangeven dat ze de regel herbekijken en dat het om een misverstand gaat. “De ITU heeft kennis genomen van recent gepubliceerde artikels die suggereren dat onze organisatie de regenboogvlag zou bannen bij onze evenementen, en wil zijn standpunt duidelijk maken.”

“De ITU heeft altijd gestaan voor gelijkheid, inclusie en respect, en zou bewust nooit een beslissing nemen die ingaat tegen de rechten en vrijheden van mensen om zich uit te drukken. Dit is geen ban op het tonen van de regenboogvlag.”

Regel wordt onmiddellijk herbekeken

“Om het misverstand recht te zetten, zal de ITU onmiddellijk de bewuste regel herbekijken om ons ervan te verzekeren dat het recht op meningsuiting van elke individuele persoon omarmd wordt.”

“De ITU betreurt dat de interpretatie van de aangepaste regels iemand kan getroffen hebben. Het was nooit de bedoeling van de ITU dat ook maar iemand zich gekwetst zou voelen door deze beslissing. Die beslissing was nooit bedoeld om tegen welke groep of individuelen dan ook in te gaan, welke ook hun ras, religie of seksuele geaardheid is.”

“De ITU is trots dat het een organisatie is die absoluut inclusief is en niemand uitsluit sinds zijn ontstaan. En we zullen dat ook blijven doen in de toekomst,” aldus de ITU.