Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Yuppies On Tour 1: Egmond – Seppe Schrijft
Seppe Odeyn naast coach Stephen The Flyer (foto: Valerie Cumps)
Column

Yuppies On Tour 1: Egmond – Seppe Schrijft

In 2018 kon je hier zijn World Tour volgen, in 2019 wordt het Yuppies On Tour. Geniet van de schrijfsels van Seppe Odeyn, met in de eerst aflevering van het nieuwe jaar: de combi in Egmond. “Weinig mensen weten het maar de world tour 2018 heeft ook zijn eigen playlist. Een verzameling van de kampliedjes van elk gedeelte van de world tour zeg maar.”

Niveau verschil met Lance Armstrong

“Nu ben ik soms krampachtig op zoek naar die hit die ik associeer met elk hoofdstuk, zoals ook nu bij de start van onze Yuppies on tour. Hoe meer je dat probeert te forceren hoe harder dat ook kan tegenvallen. Ik had zelf op voorhand gedacht aan: The first cut is the deepest van Sheryl Crow. Dat leek me een prima nummer om de eerste wedstrijd in Egmond te omschrijven.”

“Nog even een leuke link bedenken met die ex van haar, die andere 7-voudig winnaar: De Lance en klaar. Mezelf vergelijken met Lance zou misschien wat overdreven zijn. Er zijn namelijk wel wat niveau verschillen tussen ons. Die man zwemt namelijk een pak beter. Maar toch  de playlist was al aangevuld nog voor we naar Egmond afzakten voor de beachrace op zaterdag, de halve marathon op zondag en uiteraard het combiklassement van beide!”

Johnny la genta esta muy loco

“Maar ik zal jullie zeggen wat  de soundtrack was toen ik samen met 3500 anderen het strand opdraaide richting de pier: De Oude man en de zee. Want ja, beste lezers, Seppe Odeyn wordt oud. Ik zal dat  even staven met wat bewijslast: Ik begin namelijk tegen mijn fiets te praten. Daar ik uiteraard met mijn favoriete fietsenmerk Orbea rij is dat in het Odeyn-Spaans: I’am getting old mi hombre zeg ik dan of Johhny la genta esta muy locca als we met z’n allen naar de eerste natte bocht sprinten.”

“Maar ook oud worden, want ik kan niet meer mee in de start en ik vind dat ze niet meer in waaiers kunnen rijden tegenwoordig. Want hoezeer ik Dana Winner haar oeuvre ook had willen volgen, het was verdekke geen westenwind Dana, maar kutwind recht uit de zee en dus waaiers op het strand oftewel Wamos a la playa.”

De Smalle pakt de bollen

“De oude man zat in waaier drie (wamos tres) in het gezelschap van beachboy ‘De Smalle’. Die jongen moet ondertussen ook beginnen vinden dat ik oud word, ik betrap mezelf erop dat ik in de auto telkens tegen hem begin te zagen dat dat toch geen muziek meer is op de radio, maar commerciële rommel. Dat trekt allemaal op elkaar en dan gaan ze een nummer uit de jaren 90 nog eens verkrachten door er een beat op te zetten en weet ge wat ik mij eigenlijk afvraag, Smalle? Draaien ze dat tegenwoordig op de oude markt en hoe moet ge daar dan wel op dansen?”

“Alsof dat nog niet genoeg was voor de Smalle werd waaier 3 nogal bruut uiteengeslagen door een valpartij, iemand reed tegen mijn achterwiel, viel en sleurde een man of 5 mee in zijn val waaronder dus de Smalle. Een beetje dubbel want ik haalde dan wel mijn gelijk: ik zei het dat ze tegenwoordig niet meer in waaiers kunnen rijden, maar aan de andere kant heel wat wagonnetjes weg die ons misschien wel bij waaier twee hadden kunnen brengen. Het liep overigens goed af.”

“Zoals dat in de tour ook wel eens gebeurt als je uitgeschakeld wordt in de eerste week moet je de tactiek veranderen en in plaats voor geel voor het bergklassement gaan. De Smalle reed het snelst de duin op en pakte de bollen voor onder andere Lars Boom. In Nederland betekent dat uiteraard heel wat want dat is het land van de bollen: witte bollen, bruine bollen, krentenbollen, tulpbollen, kaas uien bollen, bakkersbollen.. en dat kost bijna niets hé.”

Zwemmen als recuperatie

“Maar terug naar waaier 3a. Waar we de pier bereikten en dus keerden. Ik was ondertussen opgewarmd en kon standhouden met 5 man. Met onder andere ook Yennick Wolthuizen, vorig jaar 2de in de combi en Nederlands kampioen duathlon.  We speelden wat haasje over op de terugweg naar Egmond maar bereikten uiteindelijk in hetzelfde groepje de finish. Ik werd 51ste en had 5 seconden voorsprong op Yennick in het combiklassement.”

“Qua recuperatie heb ik na 3 jaar de juiste formule nog niet gevonden. Ik besloot het eens iets anders aan te pakken en ging met de coach zwemmen. Prima zwembadje daar in Alkmaar. 50 meter bad, snelle glijbaan en cafetaria waar ze chocomelk met slagroom hebben en vaasjes pils voor de coach.”

“Oud worden heeft ook zo zijn voordelen. Een gehandicaptenkaart bijvoorbeeld, maar ook ervaring. Ervaring in combi klassementen zowaar. We bekeken de uitslag van de beachrace en de coach en ik, bijgestaan door nonkel google, besloten dat 1.14 zou volstaan voor winst al moest ik dan ook wel Yennick achter me laten.”

De Keniaanse waaier

“Terug naar het strand. Daar waar ik de dag voordien nog doceerde in de waaierkunde moest ik nu constateren dat het nooit te laat is voor een bijscholing. Ik kende namelijk de Russische waaier al. Waar  iedereen zijn voorganger duwt behalve de koprijder die voor windbreker moet dienen. Ik ken ook de mongolenwaaier waar ik spijtig genoeg iets te veel deel van uit heb gemaakt. Maar de Keniaanse waaier was me onbekend.”

“Blijkbaar kan je dus ook in waaiers lopen. Ik startte op mijn 1.14 tempo en zag het dus voor mij gebeuren. Jaja, ik ben ondertussen klaar voor mijn doctoraat waaiers aan de universiteit van Egmond. Ik kon na 7 km het strand verlaten en had Yennick achter me kunnen laten. De duinen door en terug naar Egmond. Iets voor op mijn schema. Nog de gekende bloedweg over om te finishen als 53ste in 1u13.15. Genoeg voor de 3de winst op rij in het combiklassement.

Cynische oude man in wording

“Nu vind ik het zelf heel moeilijk die overwinning in het combiklassement in te schatten. Langs de ene kant voel ik me king of the combo. En klop ik toch maar mooi twee duathlon toppers. Maar soms besef ik ook dat ik wel twee dagen naar huis wordt gefietst en gelopen door de toppers in het vak. En ja je kan dan zeggen dat je multi getalenteerd bent. Maar voeg er een 3de sport aan toe, zwemmen bijvoorbeeld en mijn kingdomship ziet er al heel wat anders uit.”

“Eén ding weet ik zeker: Wat ga ik een cynische oude man worden. Met Thomas Cremers op 2 in het combiklassement staat de jeugd ook al klaar. Graag sluit ik dan ook af met mijn all time favoriete oudemannen zin: Och snotneus ik won al koersen toen gij nog in de pampers zat!”