Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hartslagzones : Karvonen formule is goed, inspanningstest is beter
Extra

Hartslagzones : Karvonen formule is goed, inspanningstest is beter

Sinds het ontstaan van de 3athlon.be website is het artikel over de formule van Karvonen het meest gelezen artikel ooit. Zelfs nu nog zijn er veel triatleten die teruggrijpen naar de formule van Karvonen om hun theoretische hartzones te berekenen. “Karvonen is de minst slechte van de formules, maar een inspanningstest geeft pas echt duidelijkheid,” zegt sportarts Peter Vervoort.

Het originele artikel is van september 2005 en het was een van de eerste posts op het toen nog prille 3athlon.be. Ondertussen werd het al duizenden keren gelezen. 14 jaar later bestaat de formule van Karvonen nog altijd. Het is een theoretisch model om je hartslagzones te berekenen:

Formule van Karvonen

HFopt = HFrust + (HFmax – HFrust) * trainingsintensiteit

HFrust is de ochtendpols. HFmax is de maximale hartslag. Al 40 jaar lang geldt hiervoor dat jet het getal 220 vermindert met je leeftijd in jaren. Een oud model wat vroeger zowel voor vrouwen als voor mannen werd toegepast. De methode lijkt achterhaald en wordt door de grote foutenmarge afgeraden. Thomas Allison ontwikkelde een nieuwe methode waarbij voor vrouwen geldt: 220-67% van de leeftijd en voor mannen: 216-93% van de leeftijd. Deze zou beter bij de werkelijkheid aansluiten.

Inspanningstest aangeraden, zeker voor triatleten

Wij legden het voor aan sportarts Peter Vervoort, maar hij zweert nog altijd bij inspanningstesten, zeker voor triatleten. “Van alle formules is die van Karvonen nog altijd de minst slechte van alle formules dewelke statistiek gebruiken om hun formule samen te stellen. Toch raad ik voor triatleten altijd een inspanningstest aan om de maximale hartslag te berekenen en de hartslagzones juist af te stellen. Dat helpt je bij je training.”

Individuele zones via fysiologische waarden

“In een inspanningstest worden fysiologische waarden gemeten en op basis daarvan bepalen we de juiste individuele zones. Dat is een noodzaak, zeker omdat triatleten zoveel uren trainen. Hierdoor zitten ze vrij snel in overdrive. Dus als je deze sport lang wil volhouden, raad ik een inspanningstest aan. Die kost tussen 100 en 200 €, wat toch meevalt vergeleken met de centen die een triatleet op tafel legt voor fiets, inschrijvingen en dergelijke,” aldus Peter.