Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alternatief fietsen in de winter: triatleten kiezen voor MTB en piste
MTB als wintertraining (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Extra

Alternatief fietsen in de winter: triatleten kiezen voor MTB en piste

Nu koning Winter echt in het land is (of laat ons meegaan in de rare woorden gekte en het Polaire Vortex noemen) is buiten fietsen geen sinecure en tevens niet zonder risico. De paincaves van de triatleten gaan op regelmatige basis de revue passeren, maar wat met echt fietsen? Wat met stuurvaardigheid? Op onze instagram hielden we een poll met betrekking tot alternatieven in de winter, de resulaten vind je hieronder. Voor de zin of onzin laten we Michel Geerinck aan het woord.

Fietsen op een indoor piste

Driekwart van onze volgers (76%) is voorstander van deze manier van trainen. Niet onlogisch daar het een pak veiliger is dan op de baan (ook in de zomer trouwens) en dat het waarschijnlijk het inherente competitiegevoel stimuleert.

“Pistewerk brengt vooral voordelen met zich mee, door het vaste verzet wordt de trapfrequentie gestimuleerd én is een uur fietsen ook effectief een uur fietsen”, vertelt Michel.

“De grootste nadelen zijn vooral logistiek: de bereik- en beschikbaarheid van pistes in Vlaanderen en dat je op gehuurd materiaal niet altijd zeker bent van een correcte positie.”

Mountainbiking of CX

Ook hier is een grote meerderheid voorstander van het vuile werk, doch iets minder uitgesproken (71%). Wijzelf? Yes please! Voor ons is het de ideale combinatie tussen de fietstechniek een beetje bijschaven en korte, explosieve intervals.

“Bij MTB is het niet zo’n zwart-wit-verhaal”, licht Michel toe. “Enerzijds zijn er positieve effecten, vooral dan op technisch vlak, anderzijds is het moeilijk om een gecontroleerde trainingsbelasting op te leggen. Ook moet er over gewaakt worden dat de souplesse behouden blijft en dat de atleet niet vervalt in het malen aan lage cadans.”

“Al bij al is het zeker een leuk alternatief om de atleet in kwestie mentaal fris te houden.”

Michel Geerinck is zaakvoerder bij 360 Sports, topsporttrainer wielrennen van de KBWB/WBV/FCWB en trainer A triatlon, duatlon, wegwielrennen en offroad en voormalig trainer van onderandere Antoine Duvivier en Koen Maris.