Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Cape Town opent World Cup seizoen met 2 Belgen, maar zonder Richard Murray?
Richard Murray wint in Cape Town 2018 (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Nieuws

Cape Town opent World Cup seizoen met 2 Belgen, maar zonder Richard Murray?

Zondag wordt in Cape Town het officiële startschot gegeven voor het 2019 wereldbekerseizoen. Met Christophe De Keyser en Erwin Vanderplancke hebben we twee sterke Belgen aan de start. En wellicht krijgen ze een concurrent minder, want het is nog onzeker of grote favoriet en titelverdediger Richard Murray de start haalt. “Mogelijk start ik nog in het zwemmen en doe ik het fietsen, maar lopen is een groot vraagteken…”

De voorbereiding op dit pre-olympische seizoen verliep vlot voor Zuid-Afrikaan Richard Murray, tot hij een paar weken geleden zijn enkel verzwikte tijdens een looptraining op trainingskamp in Namibië. “We hebben er een aantal trails gelopen,” vertelt Richard vanuit Windhoek aan de Zuid-Afrikaanse Times. “Op een van die trails heb ik mijn voet omgeslagen. Ik dacht eerst dat het niet erg was, het deed ook niet meteen pijn, maar later zwol mijn enkel op.”

Week niet gelopen

“Ik moet dus mijn voet verzwikt hebben. Maar ik ben de volgende dagen blijven doorlopen. Er was een lichte zwelling, maar ik maakte me er geen zorgen over. Maar dan werd het erger. Ik heb letterlijk moeten stoppen met lopen. Ik heb ondertussen meer dan een week niet gelopen en zelfs stappen doet pijn.”

Alleen zwemmen en fietsen

Aan opgeven denkt Murray niet. De ITU World Cup in Cape Town is een thuiswedstrijd en hij wil er staan. “Ik bekijk het nu dag per dag. Op training lukt zwemmen en fietsen wel, maar de impact van het lopen is te groot. Als ik niet hersteld geraak, zal ik in Cape Town wellicht alleen zwemmen en fietsen,” aldus de nummer 4 van de Olympische Spelen 2016 en winnaar van de voorbije twee edities van de World Cup race in Cape Town.

Schoeman neemt favorietenrol over

Om hem op te volgen, staat een andere Zuid-Afrikaan klaar. Henri Schoeman is door de blessure van Murray nu helemaal de topfavoriet. Schoeman trainde een tijdje samen met onze landgenoten Victor Campenaerts en Sara Van De Vel in Namibië.

Twee Belgen in Cape Town

In Cape Town krijgt hij te maken met twee andere straffe Belgen. Christophe De Keyser en Erwin Vanderplancke zijn onze enige vertegenwoordigers in Zuid-Afrika, want onze vrouwen stellen hun seizoensstart nog even uit. Christophe start zondag met nummer 24, Erwin draagt nummer 28. Bij de vrouwen kijken we uit naar topfavoriete Rachel Klamer maar ook naar Kirsten Nuyes, die voor Nederland uitkomt.

De vrouwen starten om 14u15 voor 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen. De mannen beginnen om 16u15 aan hun sprinttriatlon. Je krijgt hier achteraf een uitgebreid verslag van de eerste wereldbekerrace.