Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Valerie Barthelemy breekt heiligbeen, Jolien Vermeylen vervangt haar in Abu Dhabi
Valerie Barthelemy op stage met onder andere Claire Michel (foto: Giorgia Priarone)
Nieuws

Valerie Barthelemy breekt heiligbeen, Jolien Vermeylen vervangt haar in Abu Dhabi

Triatlete Valerie Barthelemy heeft bij een valpartij op training haar heiligbeen gebroken. Dat is slecht nieuws vlak voor de start van het nieuwe seizoen. Valerie zou op 9 maart deelnemen met de Belgian Hammers in de Mixed Team Relay van Abu Dhabi, de eerste manche van de World Triathlon Series van 2019. Jolien Vermeylen wordt haar vervanger.

Valerie Barthelemy is al een paar weken op stage met haar trainingsgroep, waar onder andere Claire Michel ook deel van uitmaakt. Net in de voorlaatste trainingsweek in Monte Gordo in Portugal liep het mis. Tijdens een fietstraining gleed Valerie uit over een olievlek. Het tempo lag niet hoog, maar de schade was aanzienlijk.

“Ik ben op mijn heiligbeen (de verzameling van 5 wervels tussen de lendenwervels en het staartbeentje – redactie) gevallen en in het ziekenhuis werd een breuk vastgesteld,” vertelt Valerie. Ze verliest er haar goede humeur niet bij. “Dat ik van alle beentjes in mijn lichaam net mijn achterwerk breek, is eigenlijk grappig. Maar langs de andere kant is het ook verschrikkelijk. Op naar de revalidatie, zodat ik nog sterker kan terugkomen,” laat Val weten op Instagram.

Valerie zou in Abu Dhabi niet aan de individuele race deelnemen, maar wel met de Belgian Hammers in de Mixed Team Relay. In dit pre-olympische jaar zou de eerste confrontatie van het seizoen met de internationale concurrentie al een mooie waardemeter zijn. De plaats van Valerie wordt nu ingenomen door Jolien Vermeylen, de Belgische kampioene op de sprinttriatlon van 2018.

“Jolien zal haar kans grijpen”

“Het is jammer voor Valerie,” zegt topsport directeur Reinout Van Schuylenbergh. “Maar met Jolien hebben we een waardige vervangster. Jolien heeft een goeie winter doorgemaakt en dit is een mooie kans voor haar. We hebben er alle vertrouwen in dat ze dat ook zo zal oppakken. We hebben altijd ingecalculeerd dat we naast de 4 certitudes (Marten, Jelle, Claire en Valerie) nog reserve atleten nodig hebben om het Mixed Team Relay verhaal richting Tokio tot een succes te kunnen maken. En de atleten pakken dit ook prima op.”

“Al een idee van tactiek”

Of het wegvallen van Valerie gevolgen zal hebben voor de volgorde van de aflossingen, is nog niet duidelijk. Bovendien kampen twee andere Hammers ook nog met kwaaltjes. Marten Van Riel en Claire Michel hebben nog last van een lichte blessure, maar zouden alle twee in vorm moeten raken. “We hebben al wel een idee van de tactiek,” gaat Reinout verder, “maar er zijn nog een aantal factoren die een rol kunnen spelen. Maar we zijn voorbereid op alle scenario’s.”

“Nog geen beslissing over extra reserve”

Het heeft er wel alle schijn naar dat er een extra reserve wordt opgeroepen voor Abu Dhabi. Dat zal volgens ons wellicht Hanne De Vet zijn, die eerder al als reserve van de Belgian Hammers meeging. Maar Reinout houdt meerdere opties achter de hand. “We kunnen nu nog niet zeggen wie mogelijke reserve wordt. Bondscoach Nick Baelus is nu volop in overleg met atletes en hun trainer(s) om te zien wie eventueel in aanmerking komt. Op basis van die info zullen we dan later een keuze maken,” aldus Reinout.