Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck 2de, Frederik Van Lierde 5de in 70.3 Ironman Campeche
Pieter Heemeryck in T2 in de 70.3 Ironman Campeche (foto: Ironman)
Nieuws

Pieter Heemeryck 2de, Frederik Van Lierde 5de in 70.3 Ironman Campeche

De Belgische triatleten Pieter Heemeryck en Frederik Van Lierde zijn sterk gestart in hun internationale triatlonseizoen met in de 70.3 Ironman van Campeche in Mexico. Van Lierde ging lange tijd aan de leiding. Heemeryck zorgde bijna voor een stunt door veel tijd goed te maken op uiteindelijke winnaar Weiss, maar in de slotfase pakte de Oostenrijker de overwinning en was het een tweede plaats voor Pieter.

In de 1900 meter zwemmen kwam de triatlon kampioen van Cuba, Michel Gonzalez als eerste uit het water na 26’07 maar op 25 seconden volgde eerst Frederik Van Lierde (26’32) en dan Pieter Heemeryck (26’52). Ben Hoffman volgde vlak achter Pieter en daarachter viel al een kloof van meer dan twee minuten met onder andere Taylor Reid, Ivan Rana en Trevor Wurtele. Michael Weiss, de andere grote favoriet, volgde op meer dan drie minuten.

Twee Belgen mee vooraan

Van Lierde, Heemeryck en Hoffman vormden een groepje van drie die in de eerste 15 km fietsen volgden op twintig seconden van Gonzalez, de Pan-Amerikaanse kampioen op de halve afstand die we zelden in concurrentie zien met de andere internationale toppers. De drie kregen de Cubaan te pakken en vlak voor halfweg zag Frederik Van Lierde zijn moment gekomen.

Fre reed op zijn gloednieuwe Cervelo P5 Disc weg van de rest van het kopgroepje. Heemeryck bleef in het gezelschap van Gonzalez en Hoffman. Ze volgden na iets meer dan 50 km op 1’40 met Michael Weiss nog een minuut verderop. In de slotfase van de 90 km fietsen ging Weiss op en over het achtervolgende trio.

Snelle fietstijd van Frederik

Frederik wisselde als eerste (met een indrukwekkende fietstijd van 2u00’54). Weiss volgde als tweede op 2’27 (met de snelste fietstijd: 2u00’25). Pieter Heemeryck en Ben Hoffman volgden op net geen vier minuten van Van Lierde. Gonzalez, op plaats vijf, moest bijna zes minuten toegeven.

Frederik zakt terug, Heemeryck rukt op

In de afsluitende halve marathon kreeg Frederik het moeilijk om het tempo hoog te houden. Na vijf kilometer kwam Weiss terug tot op 1’13 en Pieter Heemeryck maakte heel wat tijd goed en volgde op 1’42. Vier kilometer later moest Frederik de leiding afstaan aan Weiss en ook Heemeryck ging voorbij de Ironman wereldkampioen van 2013.

Pieter Heemeryck naderde ondertussen met nog tien kilometer te gaan tot op 23 seconden van Michi Weiss. Frederik zakte terug naar de vierde plaats. Het bleef enorm spannend, want met nog vijf kilometer te gaan, was het verschil nog altijd 25 seconden tussen Weiss en Heemeryck. Hoffman volgde op 2’16 als derde en Van Lierde als vierde op 4’14 samen met Matt Hanson.

Heemeryck wordt tweede

Met Weiss ben je nooit klaar en toen hij in de laatste kilometers nog een versnelling kon plaatsen, moest Heemeryck definitief lossen. De Oostenrijker pakte de overwinning en het bijhorende ticket voor het WK in Nice in een tijd van 3u50’02. Pieter Heemeryck werd tweede in 3u51’29. Ben Hoffman pakte de derde plaats in 3u52’48. Matt Hanson werd vierde en Frederik Van Lierde werd vijfde in 3u58’15.

Wurtele wint bij de vrouwen

Bij de vrouwen pakte de Amerikaanse Lauren Brandon een serieuze voorsprong op Heather Wurtele na het zwemmen, maar de Canadese maakte veel van haar achterstand goed en volgde halverweg het fietsen op iets meer dan een minuut. Na 90 km fietsen waren de rollen volledig omgedraaid. Wurtele pakte meer dan een minuut voorsprong en stormde door, ook in de halve marathon. Nog voor halfweg bedroeg het verschil vier minuten en was het duidelijk dat Heather op weg was naar de overwinning.

Bij de loopproed liep Wurtele vervolgens alleen maar verder uit op haar concurrentie, terwijl achter haar Brandon werd ingehaald door een zeer sterk lopende Jacalyn Hering. Waar Hering bij aanvang van het lopen nog tegen een achterstand van zes minuten aan keek, kwam ze steeds dichter bij Wurtele. Aan de finish kwam ze echter nog krap een minuut te kort. Achter beide dames was er een enorm gat naar nummer drie, Lauren Brandon.