Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
De werelduur record fiets van ex-triatleet Victor Campenaerts
Extra

De werelduur record fiets van ex-triatleet Victor Campenaerts

Uit maar liefst tien ontwerpen van Ridley kozen Victor Campenaerts en zijn entourage deze rode tijdritfiets om op 16 april in Mexico het werelduurrecord van Bradley Wiggins aan te vallen. Niet alleen de fiets is op maat gemaakt van de ex-triatleet, de custom paint staat ook bol van de symboliek, van de vleugels op de volle wielen tot en met de ‘Done in 60 minutes’ vermelding op het frame.

Triatlon cock-pit

Victor Campenaerts bewees met zijn tijdritzege in de Tirenno-Adriatico dat hij klaar is voor de recordpoging, maar ook zijn materiaal is er klaar voor. De Ridley Arena is op zich een achtervolgingsfiets voor op de piste, maar het rigide frame doet ons ook sterk denken aan de Dean Fast triatlonfiets van Ridley. Vooral de cock-pit vertoont gelijke kenmerken. Het tijdritstuur lijkt in een vloeiende vorm door te lopen vanaf het frame, net zoals bij de Dean Fast.

Vooraan 58 achteraan 14

Het indrukwekkendste onderdeel van deze Ridley Arena is het gigantische tandwiel vooraan, met maar liefst 58 tanden. Eerder zei Victor Campenaerts in Gazet Van Antwerpen dat hij bewust gaat voor een 58×14, net zoals Wiggins. “Ik heb met Alex Dowsett (de ­recordhouder voor Wiggins, red.) gebeld om te vragen welk verzet hij heeft gebruikt. Hij reed op 55×12, wat veel groter is dan ­Wiggins, die 58×14 reed. Ik deed al een test met 54×13, daar ­voelde ik me heel goed bij. Maar het zal – zoals Wiggins – eerder 58×14 ­worden. Eigenlijk zijn dat dezelfde versnellingen, maar hoe groter het kroontje achteraan, hoe minder de ketting moet plooien in de ­schakels. En hoe minder energie je verliest aan wrijving.”

De klok tikt

Op het frame zie je achteraan de streepjesaanduidingen van een klok en als het volle achterwiel ronddraait vormen de vleugels de wijzer van de klok. Op de voorvork staat natuurlijk de #Vocsnor hashtag vermeld. Op de framebuis vind je de cijfers 1 tot en met 12, om het uur vol te maken, en ook op het strakke tijdritstuur staat het getal 60. De volle wielen zijn Ghibli’s van Campagnolo (zo’n € 2.000 per stuk) en ook de afmontage is van Campagnolo. Het ligstuur in de cock-pit is ook op maat van Victor gemaakt.

Doel: 54,7 km

Campenaerts is nog altijd superpopulair binnen de Belgische triatlonwereld en er zullen ook heel wat triatleten zijn recordpoging volgen. Ook wij brengen er nog zeker updates over… En wij geloven er alvast helemaal in dat Vocsnor op 16 april na 60 minuten afklokt op een totale afstand van 54,700 kilometer uitkomt, een afstand die Victor zelf berekende op basis van cadans en omwentelingen die hij een uurlang wil aanhouden…