Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman triatleten betrokken bij ‘Aderlass’ bloeddoping schandaal?
Nieuws

Ironman triatleten betrokken bij ‘Aderlass’ bloeddoping schandaal?

Zijn er Ironman-triatleten betrokken in de Duits-Oostenrijkse ‘Aderlass’ bloeddoping zaak? Die vraag stelt zich sinds donderdag na een persconferentie van de bevoegde instanties rond het bloeddoping netwerk van de Duitse arts Mark Schmidt. Er werden geen namen genoemd, maar er zou sprake zijn van 21 atleten uit 8 landen in 5 sporten. En met de vermelding van bloedtransfusies die plaatsvonden op een jaarlijks groot sportevenement in Hawaii is het duidelijk dat het hier wellicht over het WK Ironman gaat.

“Jaarlijks event in Hawaii”

Procureur-generaal Karl Graber had het in de persconferentie over honderden transfusies die wereldwijd plaatsvonden, ook in Zuid-Korea (tijdens de winterspelen) maar ook bij een jaarlijks event in Hawaii. In Duitsland veroorzaakt die verklaring een kleine schokgolf, want de laatste jaren waren de Duitse triatleten telkens oppermachtig in Kona.

Het parket zou op de hoogte zijn van 21 atleten, maar in totaal hebben ze vijftig bloedzakken gevonden die nog niet allemaal geïdentificeerd zijn. “Er ligt in deze zaak nog heel veel voor ons,” sloot Graber de persconferentie donderdag af.

Is triatlon 1 van de 5 sporten?

Het zou gaan om 21 atleten uit 5 sporten: drie wintersporten waarvan langlaufen er al zeker 1 is, en met Denifl en Preidler zijn ook al twee wielrenners gepakt. Triatlon zou dus wel eens de vijfde sporttak kunnen zijn. Bovendien lijkt in de wintersporten de zaak zich vooral te concentreren rond Oostenrijkse sporters. En laat net de twee Oostenrijkse pro-triatleten in de Ironman Hawaii van 2018 een met doping verwant verleden hebben.

In tijden van de enorme populariteit van triatlon, en al helemaal in Duitsland sinds Kienle, Frodeno en Lange, kunnen we een groot dopingschandaal missen. Langs de andere kant is het noodzakelijk dat de ‘cheaters’ zo snel mogelijk uit de sport gehaald worden. Wordt zeker vervolgd…