Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dopingschandaal gaat over marathon Honolulu en niet over Ironman Kona
Nieuws

Dopingschandaal gaat over marathon Honolulu en niet over Ironman Kona

De triatlon community kan weer even opgelucht ademhalen, want waar na alle berichtgeving in de verschillende media ook wij gewag maakten van mogelijke betrokkenheid van Ironman triatleten, blijkt het nu volgens het Duitse blad Bild te gaan over de marathon van Honolulu.

Hoewel er nog geen officiele mededelingen zijn gedaan, berichtte Bild in Duitsland vanmiddag dat een van de vijf sporten, in het dossier rond de bloeddoping dokter Schmidt, marathon zou zijn. De reis van dokter Schmidt naar Hawaii zou dus niks te maken hebben gehad met de Ironman in Kona, maar wel met de marathon van Honolulu.

Al eerder doping in marathon Honolulu

Dat is overigens bijzonder slecht nieuws voor die wedstrijd, want al in 2007 en 2013 werden twee marathonlopers uit de uitslag geschrapt na een positieve dopingtest. In 2007 ging het om winnaar Ambesse Tolossa. In 2013 werd de nummer 4 bij de vrouwen, Kaori Yoshida, schuldig bevonden aan doping.

ITU partner CAS anti-doping agency

Vooralsnog blijft de triatlonsport dus zijn aura van cleane sport behouden, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Toch doet de sport er veel aan om doping te bannen. Vorige week werd nog bekend dat de ITU, de international triathlon union, als eerste sportfederatie een partnership aangegaan is met het CAS anti-doping agency.

Petitie voor meer controle in Ironman

En binnen de Ironman community is er al een tijdje de petitie voor meer doping controles, mee opgezet door Belgische age groupers Christian Meuser en Rodolphe Von Berg. Die is ondertussen al meer dan 2.500 keer ondertekend, ook door 60 pro-atleten. Je kan er zelf nog je steentje aan bijdragen door hier de petitie te ondertekenen.