Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Fabric Tri Flat Elite
Gear

Fabric Tri Flat Elite

Aan het begin van vorig seizoen ontvingen we van BAIK uit Nossegem het Fabric Tri Flat Elite zadel. Een zadel die specifiek voor triatlon ontworpen werd dus wij waren dan ook zeer enthousiast om deze te kunnen uittesten. Omdat een nieuw zadel toch even wennen is kozen we er bewust voor om deze pas te beoordelen nadat we er enkele kilometers mee gemaald hebben. Bij deze zijn we bijna één jaar verder, hoog tijd dus voor een uitgebreide review!

Een en al aero

Dit zadel heeft zijn naam niet gestolen. Een vlak zadel die één en al snelheid uitstraalt. Wat meteen opvalt is de kortere lengte in vergelijking met de ‘gewone’ modellen. Dit maakt van dit zadel dan ook een specifiek triatlon – en tijdritmodel omdat in deze sporttak telkens de punt van het zadel wordt opgezocht wanneer we de snelheid de hoogte injagen. Waarom is een korter zadel dan goed horen we jullie zeggen? Een kortere punt aan het zadel zorgt ervoor dat we toch nog steeds de aanraking behouden met het bredere gedeelte. Op die manier blijft je bekken meer stabiel op de fiets zitten en blijf je makkelijker die aero-positie aanhouden en ga je minder met je bekken en rug schudden wat enige ruglast tijdens je rit kan vermijden.

Drukpunt

Een dun zadel wil meteen ook zeggen dat je dichter bij de draagstructuur komt te zitten. Dit zorgt ervoor dat dit zadel best wel hard aanvoelt. Dit was wel iets waar wij het meest moesten aan wennen maar na enige tijd raakte onze dierbare kont hier toch wel aan gewoon. Wat ook meteen opvalt is de gleuf middenin die zorgt voor een ontlasting van de druk, iets wat wel nodig was. Ook wanneer je na het zwemmen je fiets opspringt fungeert deze gleuf perfect als afvoerkanaal van het water dat je nog meeneemt.

Twee in één

De grote meerwaarde van dit zadel is het opzetstuk achteraan waaraan je een bidonhouder aan kan bevestigen. Er bestaan intussen een tal van constructies om een bidonhouder aan je zadel te bevestigen maar dit heeft uiteraard ook zijn prijskaartje. Nu heb je dus de twee in één en moet je niet ellendig het internet afzoeken of de houder die je bestelt wel degelijk op jouw zadel past. Echter doordat onze redacteur over een kort bovenlijf beschikt stoten we meteen op een probleem: Het zadel dient na de nodige afmetingen helemaal vooraan op de zadelpen van onze Ridley Dean bevestigd te worden waardoor het bidonstuk onderaan net iets te lang was en zo op de zadelbuis stoot. Maar met enig zaagwerk werd dit euvel opgelost waardoor we deze toch konden bevestigen en zo opnieuw enkele grammen gewicht minder moeten meezeulen, over geluk gesproken!

Ons verdict

Een triathlonzadel en een opzetstuk voor bidon ineen en dat voor de prijs van €64,90 . We kunnen dus enkel stellen dat deze Tri Flat Elite een topper is op zijn gebied. Het zadel die wij hebben uitgetest beschikt over cro-mo rails maar kies je liever voor titanium, dan heeft fabric dit model ook voor handen maar uiteraard gaat het prijskaartje dan wel omhoog. Dit zadel is te verkrijgen in diverse kleuren zodat je het model kan kiezen die het best bij jouw kader past. Indien interesse, ga zeker eens langs bij BAIK in Nossegem die deze zadels in het gamma heeft en waar je ze naar believen kan uittesten!