Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sven Vandenbroucke: “Triatlon microbe beet na schoolopdracht bij Frederik”
Sven Vandenbroucke (voor Tim Van Hamme) in de Veloopzwem in De Haan van 2019 (foto: Wim Cottyn)
Nieuws

Sven Vandenbroucke: “Triatlon microbe beet na schoolopdracht bij Frederik”

Als Sven Vandenbroucke een voetballer was, dan zouden we hem een super-sub noemen, en zijn tweede plaats zaterdag in de Veloopzwem in De Haan paste perfect in dat plaatje. De triatleet van het LTTD-Oilservice team kwam vorig seizoen al een paar keer aan het raam kloppen bij de grote jongens. Na zijn topprestatie in De Haan kan 2019 volgens ons wel eens het jaar van de doorbraak kunnen worden voor de triatleet uit Moorsele. Hoog tijd voor een uitgebreid interview met deze 21-jarige triatleet die nog altijd uitkomt in de beloftencategorie…

Sven Vandenbroucke zet het materiaal klaar in De Haan (foto: Wim Cottyn)

3athlon.be: Had je die sterke prestatie in De Haan zelf verwacht? En heb je niet stiekem een tijdje gehoopt dat winst er in zat?

Sven: “Als ik de startlijst zag, had ik eerlijk gezegd niet verwacht om echt voor winst mee te doen. Ik heb wel een goeie winter gehad, maar de anderen zitten natuurlijk ook niet stil en zo’n eerste race is voor iedereen wat aftasten. Het zwemmen ging goed (5’51”) en ook op de fiets kon ik vrij vlot volgen. Toen ik samen met Tim Van Hamme op kop liep, begon ik wel echt te geloven dat de overwinning er in zat. Volgens mij had ook niemand verwacht dat Sander nog dat gat van een minuut zou dichtlopen. Achteraf gezien ben ik wel zeer tevreden met hoe de conditie momenteel is.”

“Toen ik 16 was, moest ik voor een schoolopdracht een interview afnemen en ik ben toen met een klein hartje naar Frederik Van Lierde getrokken, die vlakbij woont. Volgens mij is het sinds die avond dat ik gebeten ben door de triatlonmicrobe…”

Als je voetballer was, zouden we je wellicht een supersub noemen. Je draait al eventjes mee en maakt elk jaar progressie. Hoe ben je bij triatlon terechtgekomen?

“Vrij toevallig eigenlijk. Toen ik 16 was, moest ik voor een schoolopdracht een interview afnemen en ik ben toen met een klein hartje naar Frederik Van Lierde getrokken, die vlakbij woont. Volgens mij is het sinds die avond dat ik gebeten ben door de triatlonmicrobe. Rond mijn zeventiende ben ik dan begonnen met zwemmen. Ik herinner me nog dat ik er de eerste keer niet in slaagde om een volledige lengte crawl te zwemmen. Gelukkig kwam daar snel verandering in.” 

Svan Vandenbroucke in de cross duatlon van Oostrozebeke (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Wat vind je zelf van die status van supersub?

“Ik ben vrij bescheiden op dat vlak en zie mezelf nog niet echt als ‘super’sub 😉 Binnen de triatlon zijn er nog veel atleten waar ik naar op kijk. Het is wel leuk dat ik nu stilaan vooraan begin mee te doen en af en toe eens tussen die toppers zit. Binnen het team hangt een super goeie sfeer en op die manier krijgt iedereen de kans om rustig verder te groeien. Voor mij is dat de perfecte omgeving om stap voor stap progressie te blijven maken.”

Waar liggen je ambities op de lange termijn?

“Volgens mij zal ik het best tot m’n recht komen op de lange afstand, al is dat natuurlijk nog afwachten. Ik ben tenslotte nog maar 21 en probeer niet te ver op de feiten vooruit te lopen. Het is vooral belangrijk om niet te snel de overstap te maken naar die langere afstanden en mezelf eerst tijd geven om te groeien op de kwartafstand. Iets waarin ik goed word afgeremd door mijn trainer en de personen rondom mij, want bij mij kriebelt het wel al.” 

“In vergelijking met vorig jaar zijn mijn trainingsvolumes ook wat omhooggegaan, wat tot nu toe prima uitdraait. Ik vind het belangrijk om op alle drie de disciplines sterk te zijn en ze op een zo gelijk mogelijk niveau te krijgen…”

Als je mocht kiezen: drafting of non-drafting?

“Hmmm… Dat is een moeilijke vraag. Tot vorig jaar had ik zeker drafting gezegd, maar mijn fietsniveau wordt elk jaar beter. Op een non-drafting race verlies iks hierdoor niet echt veel terrein meer tijdens het fietsen. Anderzijds kan ik mij in een drafting race meestal wel sparen op de fiets omdat ik in theorie één van de snellere lopers ben. Ik vind beide wel leuk, maar als ik mee ben na het zwemmen, gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar drafting.”

Sven Vandenbroucke op de fiets in de triatlon van Izegem (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Heb je deze winter iets speciaals gedaan om die extra stap te maken?

“Het is er misschien niet meteen aan te zien, maar afgelopen winter heb ik voor het eerst geïnvesteerd in krachttraining 😉 Samen met mijn coach Bart Colpaert probeer ik zo gestaag mogelijk te groeien en vooral blessurevrij te blijven. In vergelijking met vorig jaar zijn mijn trainingsvolumes ook wat omhooggegaan, wat tot nu toe prima uitdraait. Ik vind het belangrijk om op alle drie de disciplines sterk te zijn en ze op een zo gelijk mogelijk niveau te krijgen.”

Waar liggen dit jaar nog jouw doelstellingen?

“Ik hoop vooral een constant seizoen af te werken en zoveel mogelijk vooraan mee te spelen, de rest volgt dan wel vanzelf (hoop ik 😉 ). De wedstrijden dicht bij huis zoals het BK LD duatlon in Geluwe, triatlon Kortrijk, Ieper, Izegem etc. zijn wel een extra motivatie om die dag goed te zijn. Daarnaast zou ik ook graag goed zijn op de nieuwe wedstrijd in Sint-Martens-Latem waar we als ploeg collectief sterk voor de dag willen komen. Het seizoen is voor mij alvast goed begonnen.”

Svan Vandenbroucke op het BK kwarttriatlon in Izegem (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)