Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tom Van Cappellen sterkste van 6 koplopers in Herderen, solo slim van Katrien Maes
Katrien Maes wint in Herderen na solo (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Tom Van Cappellen sterkste van 6 koplopers in Herderen, solo slim van Katrien Maes

In Herderen is de tweede sprinttriatlon van het nieuwe triatlonseizoen gewonnen door Katrien Maes en Tom Van Cappellen. De jonge triatleet van SP&O Mechelen was de snelste van een kopgroep van zes, waar ook Bas Diederen deel van uitmaakte. Katrien Maes zette de 11de zwemtijd overall neer in binnenbad en mocht in de namiddag aan een indrukwekkende solo slim beginnen.

Robbe Janssens snelste zwemmer

De 164 deelnemers moesten in de voormiddag 500 meter zwemmen in het zwembad van Bilzen. Met negen doken de toppers onder zes minuten, met Robbe Janssens als allersnelste. De Trinity-atleet zette 5’41 neer, twee seconden sneller dan de Nederlandse topper Bas Diederen. Die mocht in de namiddag twee seconden na Robbe aan de 27 km fietsen en 5 km lopen beginnen.

De tijden lagen erg dicht bij elkaar maar toch slaagden de zes snelste zwemmers er in om een halve minuut te pakken op een achtervolgende groep. Vooraan zagen we KTT-ploeggenoten Adam Lambrechts en Yorben Verboven, Robbe Janssens voor Trinity, Bas Diederen voor Team Upgreat, Wouter Vander Mast van Atriac en SP&O’er Tom Van Cappellen.

“Draaiden goed rond…”

Tom Van Cappellen wint na sterk loopnummer (foto: 3athlon.be)

“De samenwerking verliep erg vlot en we draaiden goed rond,” vertelt Tom Van Cappellen. “Ik rekende op mijn lopen, al voelden de benen tijdens de opwarming nog niet echt goed aan, maar ik ben wel tevreden met deze overwinning en de goeie conditie. Volgende week hoop ik die conditie door te trekken in de ETU Cup van Melilla.”

De zes koplopers wisselden met 38 seconden voorsprong op de achtervolgende groep, waar vooral Atriac goed vertegenwoordigd was met Nick Thijs, Job Teblick, Dieter Boeye en Joran Driesen. Na een snelle wissel ging Tom Van Cappellen meteen in de aanval en hij pakte na 1 ronde al een voorsprong van 20 seconden. Van Cappellen pakte zijn eerste seizoenszege in 58’08.

Yorben Verboven klopt Bas Diederen

Yorben Verboven wint spurt om 2de plaats van Bas Diederen (foto: 3athlon.be)

Voor de tweede plaats ging de viervoudige jeugdkampioen Yorben Verboven de directe strijd aan met meervoudig Nederlands kampioen en Ironman topper Bas Diederen. De twee speelden een paar keer haasje over, maar halverwege de slotronde nam Yorben de tweede plaats in handen. Bas volgde op zeer korte afstand maar kreeg in de laatste rechte lijn het gat niet meer dicht. Yorben Verboven werd tweede in 58’29, Bas Diederen derde in 58’32.

Wouter Vander Mast bleef nog net uit de greep van de oprukkende Nick Thijs. De Atriac’ers werden vierde en vijfde en hadden met Dieter Boeye (6de) en Job Teblick (7de) in totaal vier triatleten in de top-10.

Indrukwekkende solo van Katrien Maes

Bij de vrouwen moest Katrien Maes helemaal alleen tegen de wind vechten op het toch wel lastige parcours in Herderen. Maar ze slaagde er in om uit de greep van de achtervolgsters te blijven en pakte meer dan 1’40 na het fietsen. Dat was voldoende marge om ook in het lopen aan de leiding te blijven. De 3PT-Solidpharma triatlete won vlot in 1u08’33.

“Lastig alleen fietsen in de wind”

Katrien Maes alleen tegen de wind in Herderen (foto: 3athlon.be)

Maar ze was wel diep moeten gaan. “Het was bijzonder lastig omdat ik de hele tijd alleen zat. Er waren wel een paar vrouwen die in een groepje terecht kwamen, maar voor de rest moet het toch lastig geweest zijn om het hele parcours op je eentje in de wind te zitten. Maar ik ben vooral blij met mijn lopen vandaag. Ik ben pas twee weken weer echt aan het lopen en heb de 5 km pijnvrij kunnen lopen. En dat is goed nieuws, de liesblessure blijkt achter de rug,” aldus Katrien.

Sterke genen bij Noor Van Riel

Achter de winnares kregen we een mooie strijd tussen twee Atriac-triatletes. Britt Heirman (die in de slotronde opnieuw last kreeg van haar darmen) en Noor Van Riel bleven lang in elkaars buurt. In de slotfase was de zus van Marten net iets sneller. Noor pakte in 1u11’19 een verrassend eerste podium van 2019. Britt Heirman werd in 1u11’48 derde voor Melanie Massant en thuisatlete Laurien Billen.

Uitslag Herderen 2019