Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bart Aernouts pakt 9de plaats in Ironman Zuid-Afrika
Bart Aernouts op zijn Ceepo Shadow in de Ironman Zuid-Afrika (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Bart Aernouts pakt 9de plaats in Ironman Zuid-Afrika

Bart Aernouts is zondag negende geworden in de Ironman van Zuid-Afrika. Een vrij goed, ingekort zwemnummer en een vrij goede marathon maar veel tijd verloren in het fietsen, dat was zowat het resumé van de wedstrijd van Bart. Ben Hofmann won de wedstrijd, die overschaduwd werd door het overlijden van twee Zuid-Afrikaanse triatleten.

Ingekort zwemnummer

Ben Hofmann realiseerde een indrukwekkende triple. Hij zat redelijk goed voorin tijdens een woelig zwemnummer, wat ingekort werd tot 1.600 meter. De Amerikaan dook in de 180 km fietsen al snel vooraan op en ging dan hard door. Eerst waren het Andy Dreitz en Maurice Clavel die het tempo bepaalden, maar Hofmann nam over en reed anderhalve minuut weg van Josh Amberger, Maurice Clavel, Nils Frommhold en Andy Dreitz. Bart Aernouts moest mogelijk nog wat wennen aan zijn nieuwe fiets, die hij pas sinds vier weken heeft kunnen inrijden. Bart streed in de achtergrond, eerst op acht minuten, maar het verschil liep op tot meer dan een kwartier…

Hofmann indrukwekkend

Ben Hofmann had een topdag in Zuid-Afrika (foto: Ironman Zuid-Afrika)

In de marathon liep een sterke Ben Hofmann nog verder uit op de achtervolgers en pakte een verdiende overwinning in Port Elizabeth. Hij won de Ironman Zuid-Afrika voor de derde keer in 7u34’19. Bijna zes minuten later pakte Nils Frommhold de tweede plaats. Michael Weiss werd derde op 8’16. Bart Aernouts liep uiteindelijk naar de negende plaats in 7u56’20, op 22 minuten van winnaar Hofmann.

Kwalificatie voor Kona

Voor Bart Aernouts was het vooral zaak om de wedstrijd te finishen en zo zijn automatische kwalificatie, na zijn tweede plaats vorig jaar in Hawaii, voor Kona te verzilveren. Maar de ambitie lag wel een stuk hoger dan alleen maar finishen.

Lucy Charles pakt dubbel

Bij de vrouwen ging de zege voor het tweede jaar op rij naar Lucy Charles. Die werd gekortwiekt door het ingekorte zwemnummer, wat haar beste onderdeel van de drie is. Ook na 1600 meter kwam ze als snelste uit het woelige water. En in de 180 km fietsen zette ze de tegenstand op een serieuze achterstand. Toch werd het nog spannend toen Gurutze Frades verrassend dichterbij kwam in een snelle marathon.

Lucy Charles wint in Port Elizabeth (foto: Ironman Zuid-Afrika)

De haast onbekende Frades, die na haar overwinning in de Ironman Vichy in 2015 nooit in de top-20 geraakte op het WK in Hawaii, zette een indrukwekkende marathon van 2u52’40 neer. Maar dat was onvoldoende om Lucy Charles te bedreigen. De Britse won in 8u35’31. Frades werd tweede in 8u40’47. Anna Watkinson werd derde in 8u43’18.