Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische vrouwen collectief sterk in Challenge Salou
Alexandra Tondeur 4de en Betta Curridori 5de in Salou (foto: Jim Thijs)
Nieuws

Belgische vrouwen collectief sterk in Challenge Salou

Vanmiddag kon u al lezen hoe Pieter Heemeryck de Challenge Salou op zijn naam schreef, maar ook bij de vrouwen deden onze Belgische triatletes het goed. Alexandra Tondeur, Katrien Verstuyft, Tine Deckers en Karen Steurs eindigden allemaal in de top-16. Titelverdedigster Judith Corachan won de wedstrijd na een snelle halve marathon. Liesbeth Leysen won opnieuw haar categorie…

Bij de vrouwen had Helle Frederiksen blijkbaar helemaal geen last van het woelige, golvende zwemwater. Zij zwom 26’37. Katrien Verstuyft (29’36), Alexandra Tondeur (29’39) en Tine Deckers (30’32) deden het behoorlijk en beperkten het verschil.

Helle Frederiksen en Kimberley Morisson trokken in de aanval tijdens de 90 km fietsen. Alexandra Tondeur volgde in een tweede achtervolgend groepje op twee minuten als zevende. Katrien Verstuyft nam de 10de plaats in op drie minuten en Tine Deckers volgde nog een minuut later als twaalfde. Na 90 km fietsen wisselde Tondeur als vijfde op net geen vier minuten van leidster Daniela Bleymehl, die voorbij was gegaan aan Helle en Kim. Verstuyft volgde als negende en Tine Deckers als elfde.

Sterk lopende Corachan

Judith Corachan wint in Salou (foto: Challenge Salou)

Na het uitvallen van Helle Frederiksen was Daniela Bleymehl (begin dit jaar getrouwd en daarvoor bekend als Sammler) de grote overblijvende favoriete. Maar in de halve marathon kwam het gevaar van achteruit. Voor Emma Pallant was het verschil na het zwemmen al te groot. De triatlete van het BMC-Vifitsport team zou derde worden. Maar ondertussen kwam Judith Corachan sterk terug. De Spaanse won vorig jaar in Salou en bleek ook nu de sterkste in het lopen. Ze liep twee minuten sneller dan Daniela Bleymehl en won in 4u16’51.

Alex: “Lopen nog niet op vertrouwde niveau”

Alexandra Tondeur was de snelste van de vier Belgische pro’s. Alexandra The Great liep naar de vierde plaats in 4u21’32. “Ik heb de hele wedstrijd lang een goed gevoel had,” vertelt Alex. “Ik heb goed gezwommen en kwam met de grote groep uit het water, wat een uitzondering is voor mij. Dat is opnieuw het bewijs dat het harde werk van deze winter wat oplevert. Ik heb toen sessies van tot acht km zwemmen per dag gehad.”

“Het fietsen was niet gemakkelijk met veel vals plat,” gaat Alexandra verder. “Maar ik ben wel tevreden van het tweede deel van het fietsen. Ik plaatste mijn fiets in de wisselzone als zevende en stuk voor stuk heb ik nog een paar meisjes voor me opgeraapt in het lopen. Ik werd vierde, maar het lopen was nog niet overtuigend voor mij. Door die blessure deze winter is het lopen nog niet op mijn normale niveau,” aldus Tondeur. Vlak achter Alexandra werd Elisabette Curridori, de partner van Jim Thijs, vijfde.

Katrien: “Te weinig fietsvolume”

Katrien Verstuyft werd negende in 4u28’16. “Ik merk dat ik tegenover de internationale pro’s veel minder volume in fietskilometers heb,” vertelde Katrien. “Dat zal wel beteren als het weer in België wat beter is en ik wat meer wedstrijden in de benen heb. Het was geen verrassing dat ik in het fietsen te kort kwam. Nu is het doel om sterker te worden richting mijn grootste piek-wedstrijden,” aldus Katrien.

Tine: “Kon hier het verschil niet maken”

Voor Tine Deckers werd het een elfde plaats, zoals verwacht, maar dat leidde toch tot ontgoocheling. “Salou was bedoeld om wedstrijdritme op te doen,” vertelt Tine. “Veel meer heb ik er niet uit kunnen halen. Dat is een beetje jammer. Eens je aan die startlijn staat, ga je er toch voluit voor. Maar op dit vlakke parcours kan ik het verschil niet maken. En ik had de benen er vandaag nog niet voor. Langs de andere kant, mijn lichaam is nu wel helemaal uit zijn winterslaap geschud. Ik weet weer helemaal hoe het voelt om hard te gaan.”

Tine Deckers op het fietsparcours in Challenge Salou (foto: Pieter Timmermans)

“In het zwemmen had ik het heel lastig, zo tegen de golven in. Ik was eerst mee met een groepje, maar ik heb hen toch moeten laten gaan. Op de fiets voelde ik meteen dat ik niet de goeie benen had. Maar ik heb gewoon doorgedaan, ook met de hoop dat het lopen zou meevallen. Dat was inderdaad het geval. Ik vond een goed ritme en dus ik kon met een goed gevoel de wedstrijd afronden. Nu nog een paar weken trainen in Frankrijk om dan helemaal klaar te zijn voor de halve Ironman van Marbella eind april. Nu zijn we echt vertrokken,” aldus Tine, die dit jaar mikt op de Ironman Nice en de Embrunman in Frankrijk.

Bij de age group triatletes begon Liesbeth Leysen aan het 2019 seizoen zoals ze het 2018 seizoen afsloot: met een overwinning. Ze was opnieuw duidelijk de sterkste in de F45 categorie en pakte haar elfde AG-zege op rij.