Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Eerste Belgische kwalificatie voor olympische triatlon is een feit
Dirk Bogaert in 2012 bij de OS in Londen in Hyde Park
Nieuws

Eerste Belgische kwalificatie voor olympische triatlon is een feit

Dinsdag maakte de ITU, de International Triathlon Union, de 55 technical officials bekend die als scheidsrechter zullen optreden tijdens de olympische en de paralympische triatlon in Tokyo in 2020. En goed nieuws voor ons land: België is een van de 42 nationale federaties die een TO mogen afvaardigen naar de Olympische Spelen. Die eer is voor de derde keer al weggelegd voor ons nationale boegbeeld Dirk Bogaert.

Dirk werd gekozen uit een voorselectie van 146 officials. Het worden zijn derde Olympische Spelen. Hij was er al bij in Londen en in 2016 was hij technical official bij de triatlon op de Paralympics. Deze keer mag hij in actie schieten tijdens de olympische triatlons. Bovendien krijgt hij de uitgelezen kans om een primeur van dichtbij mee te maken: in 2020 staat de Mixed Team Relay triatlon voor het eerst op het olympische programma.

De ITU is overigens trots op zijn internationale TO-korps in Tokyo. De delegatie komt van alle vijf continenten en er waren nooit eerder zoveel vrouwen aanwezig. Maar liefst 47% van de officials zijn vrouwen wat nog maar eens wijst op hoe inclusief de triatlonsport is.

Drie keer in actie

Dirk Bogaert is natuurlijk in de wolken met zijn selectie. “Ik had het niet onmiddellijk verwacht, maar wel gehoopt natuurlijk,” vertelt Dirk. “Het is moeilijk om een plaatsje te krijgen, dus ik ben er blij mee. Het wordt sowieso druk want ik mag drie keer aantreden: voor de triatlon bij de vrouwen, de individuele wedstrijd van de mannen en de Mixed Team Relay,” aldus Dirk. Nu maar hopen dat hij nog veel gezelschap krijgt van de Belgische atleten in alle drie de wedstrijden…