Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgen onder de indruk van gebeurtenissen Zuid-Afrika, plus onverwacht Kona-ticket
De start van de Ironman Zuid-Afrika (foto: Jaryd De Mooij)
Nieuws

Belgen onder de indruk van gebeurtenissen Zuid-Afrika, plus onverwacht Kona-ticket

Voor de Belgische age group triatleten was de Ironman Zuid-Afrika er eentje met gemengde gevoelens. Bijna allemaal kregen ze pas na hun finish het nieuws te horen over de twee overleden Zuid-Afrikaanse triatleten. Iedereen was duidelijk onder de indruk en de vreugde om een extra Belgische kwalificatie voor het WK in Hawaii was toch wat minder dan anders…

Zondag overleden een 63- en 58-jarige Zuid-Afrikaanse triatleet in het ziekenhuis nadat ze tijdens het zwemmen in de problemen waren gekomen. Ondertussen werd duidelijk dat het bij een van de atleten om een hartfalen ging. De andere zou last gehad hebben van krampen.

“Geen schijn van kans in hoge golven”

Volgens onze Olivier Cornelis had je weinig kans als je in de problemen kwam in het woelige water. “Als je in moeilijkheden kwam, had je geen schijn van kans door de hoge golven,” vertelt Olivier. “Ik hoorde pas op het strand dat het zwemmen was ingekort en was teleurgesteld… tot ik erin lag! Dan was het wel hevig…”

“Geen 1600 maar 2150 meter”

Ook Ephrem Devos van het LTTD-Oilservice team was onder de indruk. “Het zwemmen was een uitdaging. Goede zwemmers hebben daar niet veel problemen maar als je weet dat er velen echt slecht zwemmen… Die gedachte had ik al tijdens het zwemmen. Het was wel ingekort maar niet tot 1.600 meter zoals de organisatie zei maar tot 2.150 meter en dat is dan toch ruim 500 meter meer…”

“Prestatie op de achtergrond”

Tijdens de wedstrijd wist Ephrem van niets. “We hoorden pas na de aankomst van die twee doden en dat zet heel je eigen prestatie toch eventjes op de achtergrond. Die twee mensen stonden net als de anderen zenuwachtig op dat strand in het halfduister met supporters die reikhalzend uitkeken naar het volgende onderdeel om hun atleet aan te moedigen. Je mag niet denken aan het vervolg nu,” aldus Ephrem die op karakter finishte in 10u38.

“Ironman shuffle naar de finish”

Ook voor Olivier Cornelis was het lastig om de finish te bereiken. “Mijn wedstrijd was inderdaad niet top. Het zwemmen was 2.150 meter en er waren hoge golven maar voor mijn doen heb ik toch heel goed gezwommen. Het fietsen was heel zwaar met bijna 1.900 hoogtemeters en veel wind. Ik kon heel goed opschuiven naar plaats 64, met veel power in de benen in een heel faire wedstrijd, alleszins vooraan want in het middenpak heb ik wel heel grote groepen gezien.”

“Het lopen ging vlot de eerste 20 km en ik lag perfect op schema voor 3:10 maar dan raakte ik compleet leeg en werd het een Ironman-shuffle naar de finish. Normaal kan ik in het lopen nog opschuiven maar er zat niks meer in de tank en ook niet meer in het hoofd . Ik had met mijn vrouw Sofie al afgesproken dat Hawaii sowieso niet voor dit jaar zou zijn, dus dat maakt het iets minder zuur. Ik finishte 70ste overall en werd 17de in mijn age group met een tijd van 9u10. Nu op naar de volgende races met Luxemburg, Brasschaat en Nice, waar ik voluit wil gaan om te genieten van de zware trainingen deze winter,” aldus de manager van Cornelis Bedding.

Ringo de Rijck opnieuw naar Hawaii

Voor Ringo de Rijck was het ook een zware wedstrijd, maar hij zette door en pakte in 9u33 de 12de plaats in de M45 age group. In zijn categorie waren 11 slots en de winnaar had zijn ticket voor Kona op zich. En dus was zijn twaalfde plaats voldoende. Ringo kreeg het goede nieuws dat zijn kwalificatie voor Hawaii een feit is. Hij mag na 2017 voor de tweede maal in twee jaar tijd deelnemen aan het WK Ironman in Kona.

Jaryd De Mooij leeg in het fietsen

Voor Jaryd De Mooij liep de wedstrijd op een sisser af. Hij was goed in vorm, begon ook sterk aan de wedstrijd, maar zijn energieniveau zakte naar het nulpunt tijdens het fietsen en hij gaf helemaal leeg op. “Alles verliep goed tot na 150 km fietsen,” vertelt Jaryd. “Ik werd opeens ijl in mijn hoofd en voelde mij weg draaien. Na een stop om te bekomen terug in gang getrokken, maar alle fut en moraal was weg. Mentaal volledig leeg en 0,0 weerbaarheid of fighting spirit. Waarschijnlijk het gevolg van opgebouwde slaap tekort de laatste dagen. Jammer, want nog nooit zo rustig en ontspannen toegewerkt naar dit doel. Niets moest alles mocht,” aldus Jaryd.