Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatleten en duatleten met 13 naar WK multisport in Pontevedra
Multisports

Belgische triatleten en duatleten met 13 naar WK multisport in Pontevedra

De Belgische triatlon federatie vaardigt 13 tri- en duatleten af voor het multisport wereldkampioenschap in Pontevedra van 27 april tot en met 4 mei. De selectie bevat weinig verrassende namen voor wat het grootste WK multisport ooit zal zijn met nu al 1.700 meer deelnemers dan vorig jaar in Denemarken.

Vorig jaar drie keer goud

Het is nog maar de derde keer dat de ITU, de International Triathlon Union, het multisport WK organiseert, waarbij verschillende disciplines zoals duatlon, aquatlon, cross triatlon en long distance triatlon gecombineerd worden binnen 1 organisatie. Vorig jaar leverde het WK multisport in Denemarken drie gouden medailles op. Arnaud Dely werd wereldkampioen bij de U23 in duatlon, Emmanuel Lejeune pakte goud in aquatlon en Lucas Van Deynze pakte de wereldtitel bij de age groupers in cross triatlon.

Favorieten met blessures

Ook op het multisport EK in Ibiza was de Belgische delegatie succesvol met vijf Europese titels en in totaal acht medailles. De verwachtingen zijn iets minder hooggespannen omdat een aantal van de favorieten door blessures geplaagd is geweest. Europees kampioen cross-duatlon en -triatlon Tim Van Hemel kampte met een voetblessure, net zoals Alexandra Tondeur (long distance triatlon Europees kampioene) de afgelopen winter. Kris Coddens timmert dan weer aan de weg terug nadat hij herstelde van de ziekte van Lyme.

Javier Gomez voor eigen volk in LD triatlon

Voor het WK Long Distance zijn Timothy Van Houtem en Diego Van Looy geselecteerd. Zij krijgen met de grootste tegenstand te maken. Niemand minder dan Javier Gomez komt er aan de start. De meervoudige wereldkampioen woont in Pontevedra en start voor eigen volk als groot favoriet. Bij de vrouwen is Alexandra Tondeur onze enige vertegenwoordiger. De long distance triatlon is het hoogtepunt van het multisport WK op zaterdag 4 mei

Ruime selectie voor WK duatlon

Angelo Vandecasteele wint RBR Geel (foto: 3athlon.be)

Voor het WK duatlon zijn Vincent Bierinckx, Emmanuel Lejeune en Arnaud Dely officieel geselecteerd, maar de federatie rekent ook op Angelo Vandecasteele, Nicolas Tilman, Arnaud Mengal en Giani Vanden Broucke. “In de officiële selectie zitten de atleten die volgens de selectiecommissie het meeste kans maken op een medaille, maar dat wil niet zeggen dat de anderen geen medaille kandidaten zijn. Zij zullen zeker ook voluit gaan,” verduidelijkt topsport directeur Reinout Van Schuylenbergh. De duatlon opent het WK op 27 april

Vraagtekens voor Cross triatlon

In de cross triatlon zitten Tim Van Hemel en Kris Coddens in de selectie, samen met Lucas Van Deynze bij de U23. Maar voor Tim en Kris is het vooral afwachten hoe het met de conditie is. Coddens, ex-Europees kampioen, komt terug van een langdurige afwezigheid na de ziekte van Lyme en lijkt stilaan op niveau te komen. Tim Van Hemel is de regerende Europese kampioen. Hij kreeg tijdens zijn voorbereiding te kampen met een lichte loopblessure, maar op een kampioenschap kan hij altijd wat meer, getuige zijn vier titels vorig seizoen. Op 30 april is er het WK cross triatlon.

Aquatlon met Emmanuel en Lucas

Emmanuel Lejeune wint goud in Denemarken (foto: ITU/ Wagner Araujo)

Dat Emmanuel Lejeune vorig jaar de wereldtitel pakte, was toch een verrassing. Deze winter heeft Manu nog meer gezwommen en dat vertaalde zich al in een goede zwemproef in de ATU triatlon van Sharm El Sheikh. Vorige zaterdag zagen we in de Run Bike Run Series dat ook het loopniveau weer goed zit. Hij krijg dit keer het gezelschap van Lucas Van Deynze die bij de U23 deelneemt aan het WK aquatlon. De wedstrijd is op 2 mei.

De volledige selectie:

Duatlon: Vincent Bierinckx, Emmanuel Lejeune, Arnaud Dely (U23), Angelo Vandecasteele, Nicolas Tilman, Arnaud Mengal (U23) en Giani Vanden Broucke (juniores)

Cross Triatlon: Tim Van Hemel, Kris Coddens, Lucas Van Deynze (U23)

Aquatlon: Emmanuel Lejeune, Lucas Van Deynze (U23)

Triatlon LD: Timothy Van Houtem, Diego Van Looy, Alexandra Tondeur