Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Charlotte Deldaele eerste Belgische op Xterra podium, Yeray Luxem derde in Griekeland
Multisports

Charlotte Deldaele eerste Belgische op Xterra podium, Yeray Luxem derde in Griekeland

Charlotte Deldaele heeft zondag geschiedenis geschreven in de Xterra Greece door als allereerste Belgische triatlete een podiumplaats te scoren in een Xterra race. Bij de mannen waren de Belgen al wel eerder erg succesvol, met Yeray Luxem en Kris Coddens op kop. Die waren er zondag ook bij en zorgden voor sterke prestaties met een derde plaats voor onze Belgische kampioen cross triatlon en een zesde plaats voor de heroptredende Coddens.

Yeray Luxem derde in Griekenland (foto: Kris Coddens)

Drievoudig wereldkampioene wint

Nadat haar trainings- en ploegmaatje Ine Couckuyt vorig jaar al een paar keer succesvol was in het offroad werk, maakte zondag Charlotte Deldaele haar debuut in een Xterra wedstrijd. De vice-Belgische kampioene kwarttriatlon kreeg nog wat rookie-tips van Kris Coddens en begon met een minimum aan mountainbike training aan de Xterra van Griekenland.

Charlotte Deldaele op het podium in Griekenland (foto: Kris Coddens)

Het was dan ook in het fietsen dat ze terrein verloor op drievoudig wereldkampioene Leslie Paterson en Helena Erbenova. Die vochten een verbeten tweestrijd uit voor de overwinning, maar in de run toonde de Schotse zich de snelste. Paterson won voor viervoudig winnares in Griekenland Erbenova. Charlotte Deldaele klopte in het lopen Xterra-topper Carina Wasle, die uiteindelijk de finish niet haalde. Ook Maud Golsteyn moest de wedstrijd verlaten na een niet meer te herstellen lekke band.

Yeray Luxem 3de, Kris Coddens 6de

Bij de mannen werd het zoals verwacht een duel tussen de twee Franse Arthur’s. Arthur Serriers haalde het in 2u14’40 van zijn landgenoot Arthur Forissier (2u15’43). Belgisch kampioen cross triatlon Yeray Luxem pakte uit met een sterk loopnummer. In 2u17’00 mocht hij als derde mee op het podium. Het jonge Duitse talent Max Sasserath werd vierde, voor topper Francois Carloni. Achter die twee liep de terug in competitie tredende Kris Coddens naar de zesde plaats. Na lange inactiviteit was Kris redelijk tevreden met die prestatie:

https://www.facebook.com/kris.coddens/videos/1973832646079139/

3 Belgische age group podia

Bij de age groupers was er pech voor Ced Smets, die nochtans erg had uitgekeken naar de Xterra Greece. Drie dagen voor de wedstrijd werd hij ziek en dat vertaalde zich in een vroege DNF nadat hij in het zwemmen de assistentie vroeg van een bootje in het water. Voor Brecht De Fauw was er wel een vreugdevol resultaat. Hij pakte in zijn eerste Xterra race van 2019 zijn allereerste podium ooit. Hij werd tweede in de M25 categorie. Voor hem pakte een Belg de winst in die categorie. Joerie Deleebeeck won de M25 categorie en werd zevende age grouper overall. Ook Rudi Van Aelst mocht meevieren met een tweede plaats bij de M55.

Joeri Deleebeeck en Brecht De Fauw (foto: Kris Coddens)