Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Twee Belgische vrouwen in top-10 in Cannes, Wurf en Pedersen winnen
Cam Wurf wint de Cannes International Triathlon in 2019 (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Twee Belgische vrouwen in top-10 in Cannes, Wurf en Pedersen winnen

De internationale triathlon van Cannes trok op Paaszondag een top deelnemersveld aan, met onder hen twee sterke Belgische triatletes: Alexandra Tondeur en Sara Van De Vel. Alexandra pakte een knappe tweede plaats en ook Sara finishte in de top-10. Camilla Pedersen was dankzij een sterke fietsproef de beste bij de vrouwen. Cameron Wurf vocht een mooie strijd uit met Tim Don bij de mannen.

Er stond zondag geen maat op Camilla Pedersen die in Cannes een terrein naar haar smaak vond. Tijdens de 107 km fietsen moesten er namelijk flink wat hoogtemeters overwonnen worden. Na 2 km zwemmen zat Pedersen al in een ideale positie. Ze verloor slechts 15 seconden op snelste zwemster Charlotte Morel en stapte samen met Margie Santimaria uit het water, vlak achter Emma Bilham. Sara Van De Vel verloor slechts een minuutje op Morel. Alexandra Tondeur volgde op 4’15 van de leidster. Al vanaf de eerste meters in het zwemmen brak haar zwembrilletje af nadat ze een slag van een concurrente incasseerde.

Pedersen heerst bergop

In het fietsen ging Bilham aanvankelijk op kop. Maar op het lastigste gedeelte van het parcours was de Deense topatlete duidelijk de sterkste. Ze bouwde een voorsprong uit van een paar minuten op Emma Bilham en ruim zes minuten op Santimaria en Morel. Alexandra Tondeur rukte tijdens de 107 km fietsen op naar plaats 6 en Sara Van De Vel volgde als achtste.

Sterke inhaalrace van Alexandra

In het lopen begon Alexandra The Great aan een ware inhaalrace. Eerst kreeg ze de sterke Italiaanse Betta Curridori (partner van Belgisch atleet Jim Thijs) te pakken en nog in de eerste kilometers ging ze voorbij aan Emma Bilham. Halfweg passeerde ze als vierde op 1 minuut van Morel en 1’18 van Santimaria.

Camilla Pedersen won overtuigend in 4u56’57. Alexandra Tondeur snelde in de slotfase nog voorbij Santimaria en hield aan de streep 21 seconden over op Charlotte Morel in de strijd om de tweede plaats. Alexandra The Great werd dus tweede in 5u01’23. Morel was derde in 5u01’44.

Alexandra Tondeur tweede in Cannes (foto: Trimax)

Margie Santimaria werd vierde en Emma Bilham vijfde. Betta Curridori kwam als zesde binnen. Sara Van De Vel vocht ondertussen een verbeten strijd uit met Rachel Clausing om de zevende plaats en zag ook Johanna Daumas Carrier nog terugkomen. Sara werd uiteindelijke negende in 5u10’09. En bij het ter perse gaan liep Kristel Imbo aan de leiding van haar age group.

Wurf en Don klasse te sterk

Robin Pasteur kwam bij de mannen na 20’38 als eerste uit het water na 2000 meter zwemmen. Tim Don volgde als vijfde op iets meer dan een minuut. The Man With The Halo nam al snel de leiding over in de 107 km fietsen. Nog voor halfweg kreeg hij het gezelschap van Cameron Wurf. Die trok op het heuvelachtige parcours stevig door, maar Don bleef redelijk goed aanklampen. Het verschil bleef beperkt tot een veertig seconden.

Philip Koutny en Sam Laidlow volgden op een vijftal minuten, dus was het duidelijk dat het voor de zege tussen Wurf en Don zou gaan. Wurf startte sterk aan de 16 km lopen en bleef een egaal tempo aanhouden. Tim Don slaagde er niet in om het gat te dichten. Cam Wurf pakte de overwinning in 4u24’46. Net geen twee minuten later werd Tim Don tweede in 4u26’45. Philipp Koutny werd derde in 4u28’48. Maxime Verstraete was de enige Belg bij de pro’s. Hij werd 18de pro en 32ste overall.

https://www.facebook.com/cannestriathlon/videos/305586083696578/