Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatleten presteren sterk in tijdrit Almere
Multisports

Belgische triatleten presteren sterk in tijdrit Almere

Dit weekend deden de Belgische triatleten het weer uitstekend in de tijdrit van Almere, een individuele en ploegen-tijdrit over een nieuw parcours in de polders en over de dijken, bekend van de Challenge Almere Amsterdam. Titelverdediger Hans Van den Buverie zette een toptijd van 54’43 neer op de 42 km maar moest vrede nemen met de tweede plaats achter supersterke ex-triatleet en meervoudig winnaar Remco Grasman.

Van den Buverie was erg te spreken over zijn eigen wedstrijd en over het nieuwe parcours. “Door blessureleed zit mijn lopen momenteel wat in de koelkast,” vertelt Hans. “Fietsen lukt gelukkig wel en dus tracht ik me daarop wat te focussen. Tijdens de Veloopzwem in De Haan, waar ik als fietser in trio deelnam, voelde ik al dat het fietsen op niveau zat. Ik besloot om als titelverdediger deel te nemen aan de Tijdrit Almere.”

“Iets trager parcours, mooier voor supporters”

“Vorig jaar kon ik er winnen, mede door afwezigheid van superspecialist Remco Grasman. Dit jaar was Remco opnieuw van de partij, en dan weet je dat als de logica gerespecteerd wordt een tweede plaats het hoogst haalbare is. De dagen voor de wedstrijd moest men blijkbaar nog op zoek naar een nieuw parcours, maar dat viel goed in de smaak. Iets tragere bochten en elke ronde een 180° keerpunt zorgden voor een iets tragere omloop dan vorig jaar. Maar de nieuwe startlocatie ligt nu vlakbij Almere-Haven met wat terrasjes, restaurants… dus nog wat meer sfeer en een pak leuker voor de supporters volgens mij.”

“Vlakke tijdrit gereden”

Het viel op dat Hans een strak, egaal tempo aanhield. “Over mijn eigen tijdrit kan ik zeer tevreden zijn,” legt de 12BO4 atleet uit. “Zoals altijd is het hard werken, wroeten en zweten, en toch proberen volhouden. Dat is me ook goed gelukt, ik kon een heel “vlakke” tijdrit rijden. M’n eerste en laatste ronde waren even snel, de tweede was enkele seconden trager.”

“Zoals verwacht was dit niet goed genoeg voor de overall overwinning, Remco was toch nog een dikke minuut sneller. Maar op mijn beurt had ik nog een mooie kloof van 45 seconden op de nummer 3 (Wieger Van der Wier) en kon ik wel de overwinning bij de heren -40 behalen.”

“Seizoen hangt af van opbouw lopen”

Lopen zit er voorlopig nog niet echt in voor de geblesseerde West-Vlaming. “Het vervolg van mijn seizoen hangt wat af van wanneer ik mijn lopen terug deftig kan opbouwen. Tot dan is het wat afwachten en eventueel hier en daar nog een tijdrit of cyclo meepikken,” aldus Hans.

Dirk Verleyen in top-20

We zagen op de 42 km nog sterke prestaties van Guust De Smul (9de in 56’39), ex-duatlontopper Dirk Verleyen (18de in 58’09) en ook Waldo Thienpont keerde weer eens terug in competitie met een 55ste plaats in 1u01’16.

Deborah Ghyselen beste Belgische dame

Bij de vrouwen kregen we een Nederlandse strijd tussen triatlete Pleuni Hooijman en duatlete Marina Van Dijk. Pleuni haalde het in 1u01’16 voor Marina die tweede werd in 1u02’44. Beste Belgische was Deborah Ghyselen. Zij werd 12de in 1u07’42.

De foto van Hans Van den Buverie is van Harry In ’t Veld Sportfotografie. Je vindt een uitgebreide fotoreportage op zijn Facebook pagina.