Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
‘Breaking the ceiling’: Keniaanse duatleten van de sloppenwijk naar het WK
De Keniaanse duatleten op het WK in Fyn in 2018 (foto: ITU/Wagner Araujo)
Duathlon

‘Breaking the ceiling’: Keniaanse duatleten van de sloppenwijk naar het WK

Volgende week staat er op het WK duatlon in Pontevedra voor het tweede jaar op rij een Keniaanse delegatie aan de start. In de korte documentaire ‘Breaking The Ceiling’ krijg je een inzicht op de voorbereiding van vijf jonge mannen uit de sloppenwijken van Kibera in Nairobi en hoe het helemaal niet evident is voor hen om aan zo’n WK deel te nemen. “De gemiddelde fiets bij de elite atleten kost zo’n 10.000 euro. Dat is 1 miljoen shillings en dat is het dubbele van ons jaarlijks training budget…”

Ze komen met vijf uit een van de grootste sloppenwijken ter wereld: Kibera, Nairobi. Ze hebben niet het materiaal zoals de andere duatleten, rijden op stalen fietsen die ze alleen maar kunnen bestempelen als vintage, hebben te weinig geld voor een aangepast nutrition programma, maar ze trainen wel keihard om er opnieuw te staan tijdens het Multisport WK in Pontevedra. Vorig jaar in Fyn leverde dat weinig op. Bij de mannen verdween Vincent Onyango met pech uit de wedstrijd. Kennedy Onyango werd tijdens het fietsen in Denemarken gelapt en moest eveneens de wedstrijd verlaten.

Maar ze blijven er in geloven, ze doen het niet eens voor zichzelf, maar willen een voorbeeld zijn voor de jongeren uit de sloppenwijken, dat als je voor je doel wil gaan en er alles voor doet, je dat doel ook effectief kan bereiken. Deze Kenianen hebben er volgende week alleszins een paar supporters bij…