Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
5 dingen die je moet weten over het BK ploegen triatlon in Doornik
LTTD-Oilservice vieren de titel in Doornik in 2018 (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Nieuws

5 dingen die je moet weten over het BK ploegen triatlon in Doornik

Zondag 28 april is het zo ver, dan barst het Belgische triatlonseizoen in alle hevigheid los met het Belgisch kampioenschap ploegentriatlon in Doornik. We hadden al de Veloopzwem in De Haan, de sprinttriatlon in Herderen en de promo triathlon de Mouscron, maar dat waren voorgerechtjes, met zwemmen in binnenbad. Zondag begint het echte werk, met 750 meter zwemmen in het meer van Chaufours, 20 km fietsen en 5 km lopen… en dat allemaal in teamverband. Wij zetten vijf interessante weetjes op een rij over de 2019 editie.

1 – 180 ploegen en meer dan 1.000 triatleten

Het BK ploegentriatlon 2019 is volledig uitverkocht en mocht de site aan Chaufours in de ‘suburbs’ van Doornik een nog grotere wisselzone aankunnen, dan waren het er wellicht nog een pak meer geweest. Want het was nu al dringen om ingeschreven te raken voor veel clubs. Het is een wedstrijd die enorm leeft, zowel in Wallonië als in Vlaanderen. Zondag staan er meer dan duizend triatleten aan de start van hun seizoen. 3MD en TRIGT zijn het sterkst vertegenwoordigd. TRIGT start met 10 ploegen, 3MD gooit maar liefst elf ploegen in de strijd.

2 – Vrouwen staan hun mannetje: 43 teams

De vrouwelijke triatletes krijgen niet vaak de gelegenheid om hun eigen wedstrijd te racen, hoewel de ITU op de korte afstand al jaren aparte wedstrijden voor mannen en vrouwen houdt en zelfs het Ironman 70.3 WK aparte wedstrijddagen hanteert voor mannen en vrouwen. In Doornik is het zondag een ladies only race. Maar liefst 43 teams en dus meer dan 160 triatletes geven in Doornik het beste van zichzelf.

De tweede Atriac ploeg in Doornik (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

3 – De 5de man en de 3de vrouw en andere tactische plannetjes

De wedstrijd bij de vrouwen wordt mogelijk nog iets spannender dan die bij de mannen, want de vrouwen mogen maximum vijf atletes inzetten en moeten met minstens drie vrouwen finishen. Bij de mannen is het maximum zeven triatleten voor een finish met minimum vijf atleten. Het is de tijd van de derde triatlete bij de vrouwen en de vijfde triatleet bij de mannen die telt. En dus is dat reden genoeg om tactische plannetjes te smeden. Wie zet je in welke ploeg? Wordt er op de traagste zwemmer gewacht als dat ook de snelste loper is? Durf je in het fietsen een paar pionnen op te offeren? Keuzes, keuzes…

4 – Geen miraculeuze temperatuurstijging

Het is al een paar jaar een “inside joke” bij clubs en triatleten: de jaarlijkse ‘miraculeuze’ stijging van de temperatuur van het zwemwater in Doornik. In 2012 legde een artikel over de watertemperatuur van het BK ploegen de servers van 3athlon.be nagenoeg plat… De afgelopen jaren ging de watertemperatuur van ongeveer 12 graden in de wedstrijdweek altijd toevallig net boven de 14 graden. Koud, dat wel, maar goed genoeg om te kunnen zwemmen. Dit jaar is er geen miraculeuze temperatuurstijging nodig. De thermometer wees een paar dagen geleden al 14,4 graden aan en met het zonnige Paas-weekend is de temperatuur gestegen tot 17 graden, zo meldde TRIGT vandaag.

https://www.facebook.com/clubtrigt/posts/2272965042963484

5 – Laatste keer Chaufours

Het is nog niet officieel bevestigd, maar we vernamen in de wandelgangen dat het wellicht de allerlaatste keer wordt dat het BK ploegentriatlon in Chauffours wordt gehouden. In 2020 zouden de werken rond het Adeps centrum in Doornik in Peronnes volledig afgerond moeten zijn. Dan zou, als TRIGT de organisatie van het BK ploegen behoudt, de wedstrijd terug kunnen keren naar zijn roots in Antoing, dat als voorstadje van Doornik dankzij het Adeps center net iets vrolijker oogt dan de omgeving van Chauffours, zeker met de ontwikkeling van het Your Nature project en het wielerparcours van Antoing. En daar werden vroeger dan weer heroïsche veldslagen uitgevochten in de duatlonsport…

Alle informatie over het BK ploegentriatlon vind je op de website van TRIGT.