Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dorian Coninx klopt Javier Gomez in Bermuda, Marten Van Riel 13de
Nieuws

Dorian Coninx klopt Javier Gomez in Bermuda, Marten Van Riel 13de

Marten Van Riel heeft een mooi heroptreden gemaakt in de World Triathlon Series race van Bermuda met een dertiende plaats. De Belgische triatleet was erg actief op de fiets in de kwarttriatlon maar slaagde er niet in om een aanval te forceren. In het lopen pakte hij een mooie 13de plaats. Vooraan kregen we een strijd met drie, met een belangrijke rol voor comeback kid Javier Gomez die na een focus op de lange afstand nu weer vol voor Tokio 2020 wil gaan.

Tijdens de eerste zwemronde werd het pak lang uitgestrekt. Marten Van Riel vatte post vooraan, Jelle Geens en Erwin Vanderplancken kwamen halfweg samen door op 25″ van de de leider Vincent Luis. Die weet tijdens de tweede helft van het zwemonderdeel nog enkele lengtes voorsprong te verzamelen maar wordt op 4 seconden gevolgd door onder meer Van Riel. Vanderplancken en Geens zakken tijdens de tweede helft verder door en kijken tegen een achterstand van 1:10 aan in T1.

Marten mee in kopgroep van 21

In de eerste ronde van tien rondes wordt een kopgroep gevormd van 21 atleten met onder meer Van Riel, Louis, Schoeman, Gomez, en Van Riel. Achter hen volgt een groep van op een halve minuut, waar Blummentfelt nog op het nippertje gezelschap kreeg van zijn landgenoot Gustav Iden. In tegenstelling to Mola, Geens en Vanderplancken die deel zouden uit maken van een derde groep op 1 minuut. Voor Vanderplancken was het tempo al snel te hoog, na 32km moest hij de wedstrijd verlaten als gedubbelde.

Tijdens elke ronde van 4km kregen de atleten een korte helling voor de wielen geschoven. Van Riel zou telkens weer hier zijn aanwezigheid laten zien. Daarnaast was het telkens positioneren voor twee 180 graden bochten. In de derde fietsronde maakte een van de Duitse atleten een kleine schuiver, waarbij Van Riel opgehouden werd. De 10 verloren seconden werden echter snel weer goedgemaakt.

Gat te groot voor groep van Geens en Mola

Voor de groep van Geens en Mola was het gat te groot om nog de aansluiting te maken op de achtervolgende groep. Geens, Mola en McElroy probeerden kort met drie de oversteek te maken maar de groep zou nooit dichter dan een minuut geraken. Door zijn snelle benen zou Geens nog enkele plaatsen goedmaken in het lopen en op een 25 finishen, vlak voor Mola.

De kopgroep bleef ondertussen samen, zonder aanvallen maar ook zonder goede samenwerking, Van Riel probeerde enkele keren tevergeefs door te trekken. Na 28km konden de achtervolgens onder leiding van Blummenfelt en Iden de aansluiting maken, op wat een kopgroep van 33 zou worden. Vooraan positioneren bij de 180 bochten was dus bijzonder belangrijk om geen kostbare energie te verliezen achteraan de groep, iets wat Van Riel telkens goed wist te doen.

Geen ruimte voor actieve Marten

Op minder dan 10 kilometer van het einde probeerde deze landgenoot nog op zijn kousenvoeten weg te geraken, maar veel speelruimte kreeg hij niet. Dat in tegenstelling tot de Duitser Schomurg, Nederlander Egdom en Fransman Coninx, die later in de ronde wel een kloof konden slaan. Ze rijden een gat van 10 seconden bij elkaar op de groep waar Iden terug vaak op de kop te zien is.

In de voorlaatste ronde brengt deze Noor de achtervolgers terug bij de kopgroep. Net voordat hij de aansluiting kan maken gaat Schomburg er echter alleen van door. Reactie in het peloton blijft uit wanneer de Noren het commando uit handen geven. In T2 aangekomen geeft de chrono 35 seconden aan in het voordeel van Schomburg.

Die voorsprong was echter niet voldoende, na de eerste loopronde werd de Duitser al terug tot orde geroepen door Iden, Gomez, Blummenfelt en Pereira. Schomburg zou het tempo van deze kopgroep niet kunnen volgen en als 18e over de finish lopen. Brownlee voerde intussen de forsing in de achtervolgende groep, waar Van Riel (13e) het tempo net kon volgen.

https://www.facebook.com/MartenVanRiel/posts/2272269842989462

Supersnelle Dorian Coninx

De enige die halfweg het lopen de oversteek naar de kopgroep nog kon maken was de Fransman Coninx. In deze kopgroep van 5 was Blummenfelt de eerste die de rol moest lossen. Ook voor Louis ging het te snel in de laatste kilometer, wanneer Iden het tempo nog meer de hoogte in joeg.

De ultieme versnelling zou echter van Coninx komen, in de laatste honderden meters liet hij Gomez en Iden achter zich. Die laatste moest daarbij de tol betalen van het vele werk op de fiets en verloor de sprint om de zilveren medaille.