Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alexandra Tondeur wereldkampioene triatlon LD, Gomez wint voor eigen volk
Nieuws

Alexandra Tondeur wereldkampioene triatlon LD, Gomez wint voor eigen volk

Alexandra Tondeur heeft tijdens het Multisport festival van de ITU in Pontevedra de wereldtitel behaald in de long distance triatlon over de driekwart afstand. Ze wordt daarmee de opvolgster van Katleen Smet die in 2005 de laatste Belgische wereldkampioene was. Javier Gomez maakte voor eigen volk de favorietenrol meer dan waar en pakte de wereldtitel. Diego Van Looy werd 15de.

Zwemmen ingekort naar 1.500 meter

Met een watertemperatuur van net geen 14 graden werd besloten om de zwemproef van 3.000 naar 1.500 meter in te korten. Bij de vrouwen was Camilla Pedersen de snelste zwemmer. De Deense topatlete kwam na 24’20 uit het water, met Emma Bilham op veertig seconden. Alexandra Tondeur zette de 13de zwemtijd neer en moest twee minuten goedmaken op Pedersen.

Pech voor Bilham

Op de fiets kwam Bilham snel terug, maar de Zwitserse kreeg te maken met pech en stond in de eerste ronde een tijdlang langs de kant. Samen met de Francaise Manon Genet rukte Alexandra Tondeur op naar voor. Genet zette zich aan kop, met Pedersen en Tondeur achter zich. De drie koploopsters fietsten 4’38 weg van Noguera en Corachan. Emma Bilham volgde op meer dan vijf minuten.

Penalty voor Genet

Alexandra wisselde op 28 seconden van Genet en Pedersen. In de eerste kilometers van het lopen, kreeg ze Pedersen al meteen te pakken en ze liep ook in op Genet. Pedersen stapte iets later uit de wedstrijd met een voetblessure. Tondeur moest nog alleen rekening houden met de Francaise, maar die liep tegen een penalty aan van 1 minuut wegens een fout met haar ’transition bag’.

De Francaise had na 1 ronde lopen nog 37 seconden voorsprong op Tondeur en besloot haar penalty nog niet uit te zitten. Dat bracht Alexandra virtueel al aan de leiding. Iets na halfweg had ze de Francaise te pakken en lag de weg naar de wereldtitel open.

Verdiende wereldtitel voor Alexandra

Alexandra Tondeur pakte in 5u48’01 de wereldtitel triatlon long distance bij de ITU over de driekwart afstand (waarmee ITU zich onderscheidt van het Ironman WK in Hawaii). De Waalse topatlete had toegeleefd naar deze wedstrijd en na haar sterke prestatie op de EK’s vorig jaar geloofde ze volop in haar kansen. Alexandra startte al sterk aan het seizoen met winst in de halve triatlon van Torre Del Mar, een zege in de halve marathon van Murcia en een vierde plaats in de Challenge Salou. Achter haar pakte Spanje het zilver en het brons met Judith Corachan op 2 en Anna Noguera op 3.

Zieke Van Houtem start niet

Het was geen topdag voor onze Belgische mannen. Voor Timothy Van Houtem is het voorlopig een kwakkelseizoen. Hij werd ziek deze week en besloot zaterdagochtend uiteindelijk niet aan de start te komen. Diego Van Looy kwam pas als 34ste uit het water en moest stevig in de achtervolging. Hij raapte nog heel wat triatleten op tijdens het fietsen, maar wisselde pas als 24ste op bijna twintig minuten van Bozzone.

Kopgroep van 14 mannen

Vooraan stond er in het lopen geen maat op Javier Gomez. Die was ontgoocheld dat de zwemafstand van 3 km naar 1,5 km werd ingekort door de koude watertemperatuur. Zoals verwacht kwam de meervoudige wereldkampioen wel als eerste uit het water, maar de verschillen waren klein. Dat werd ook snel duidelijk in het fietsen toen de ene na de andere triatleet vooraan kwam aansluiten op een heuvelachtig parcours. Op een gegeven moment bestond de kopgroep uit 14 atleten.

Eerst Bozzo, dan Gomez

In de slotfase van de 120 km fietsen werd die groep herleid tot zeven triatleten, door een tempo versnelling van Terenzo Bozzone. Andere favorieten Gomez en Dapena waren er ook bij. Bozzo begon als eerste aan de 30 km lopen. Maar Javier Gomez zette in de eerste kilometers al orde op zaken en luid aangemoedigd door zijn thuispubliek stormde de Spanjaard naar de ITU long distance wereldtitel. Gomez won in 5u05’39. Het zilver was voor Pablo Dapena. Jaroslav Kovavic pakte het brons. Diego Van Looy liep nog naar de 15de plaats in 5u26’14.