Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatleet in grootstad – Vlaanderen Triatlonland
Foto: 3athlon.be/Mario Vanacker
Specials

Triatleet in grootstad – Vlaanderen Triatlonland

Trainen in Vlaanderen. Het vergt soms de nodige creativiteit. Atleten die in stedelijk gebied leven hebben dikwijls moeite met het inplannen van vooral de fietstrainingen. Ook het vinden van geschikte (en toegelaten) locaties om openwater zwemsessies te voltrekken lijkt een groeiend probleem te worden. Desondanks heeft onze regio parels van locaties, al dan niet geschikt voor te trainen, maar meer dan geschikt om te bezoeken in trio met onze huisfotograaf en een atleet.

Voor deze eerste aflevering van Vlaanderen Triatlonland trokken we naar ’t Stad. Met niemand minder dan Katrien Verstuyft als lokale gids brachten we een geürbaniseerde versie van onze geliefde sport. Zwemmen heeft enkel water nodig, fietsen een fiets en lopen kan je overal.


Elke Antwerpse gemeente beschikt over een eigen zwembad. Ook de openingsuren en infrastructuur zijn naar behoren. Aan water geen gebrek.

De atlete zelf heeft geen inleiding nodig, voor hen die de voorbije jaren onder een steen geleefd hebben, doen we het toch. Katrien is tweevoudig Olympiër (Londen 2012 en Rio 2016) en meervoudig Belgisch Kampioene op alle afstanden waar een Belgisch Kampioenschap voor georganiseerd wordt. De ATRIAC-atlete heeft na de Olympische Spelen van Rio de overstap gemaakt naar het langere werk, met succes. Zo waren er winsten op halve afstanden in zowel het Iron Man als Challenge circuit en 6 podia op 9 wedstrijden in het zwaar bevochten profpeloton van 2018. Een topper zoals deze, waar traint die dan?

Katrien Verstuyft aan het MAS, het decor voor het Antwerp Triathlon Festival (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Geen prio op openwater

“Voor het zwemmen in Antwerpen ben je vooral gebonden aan zwembaden,” legt Katrien uit. “Dit is op zich niet onoverkomelijk, daar elke Antwerpse gemeente over een eigen zwembad beschikt. Ook de openingsuren en infrastructuur zijn naar behoren. Aan water geen gebrek.”

“De voorbije jaren, toen ik nog trainde bij Bart Decru, stonden er slechts af en toe openwatersessie op het programma. Deze gingen dan dikwijls door in het Galgenweel, achter de inham zodat de zeilclub er geen last van had. Op deze manier konden we – ondanks de clandestiene locatie – gedoogd de trainingen afwerken.


Het is altijd leuker dat je vanaf je voordeur kan starten met de training, zonder eerst lijf en leden te riskeren om de stad uit geraken.

Af en toe trekken we met de club naar Hazewinkel, in de zomer zijn daar uren voor clubs voorzien, maar als individu is het altijd een beetje zoeken naar beschikbaar water. Op zich is dit niet onoverkomelijk, vroeger was openwater zwemmen geen prominente aanwezigheid op het trainingsschema en het gewicht hiervan is enkel nog maar afgenomen.”

Het Galgenweel, waar clandestiene zwemtrainingen gedoogd wo/erden door de zeilclub (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Fietsen buiten de Metropool

Katrien woont in Mortsel, net buiten de Ring van Antwerpen, een strategisch voordeel wanneer ze met de fiets op pad gaat. “Het is altijd leuker dat je vanaf je voordeur kan starten met de training, zonder eerst lijf en leden te riskeren om de stad uit geraken.” Antwerpen mag dan wel op de 7de plaats staan van de Copenhagenize Index, het blijven Belgische chauffeurs aan het stuur.

“Vaste fietslussen heb ik niet, maar sowieso is het altijd aangenaam om langs het water te fietsen. De jaagpaden hier in de buurt – het Albertkanaal, de Nete en de Schelde – zijn in goede staat. Dit zijn ook plaatsen waar er kwaliteit in de trainingen gestoken kan worden: geen auto’s en geen kruispunten.


Een groot deel van de fortengordel rond Antwerpen – een restant van het Nationaal Reduit – is omgevormd tot park of natuurgebied. Ook hier is het aangenaam lopen, met mogelijkheid tot explosief werk op de schansen.

Af en toe rij ik mee met toertochten of georganiseerde ritten buiten de streek, dit geeft de mogelijkheid eens in een ander decor te trainen en, als je je groepen een beetje zorgvuldig uitkiest, is een garantie op een paar blokjes kwaliteit in het peloton. Bij ons is de buurt is er zo bijvoorbeeld De Jongen Haas, een vast lusje van 60km rond het Albertkanaal waar amper onder de 40km/u gedoken wordt.”

Shoppen op de Meir kan ook aan een gestaag tempo (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Parken en forten

Om te lopen hoef je nooit echt ver te gaan, ook niet in een grote stad. Hoewel op straat lopen meestal een recept is voor een zeer discontinue training zijn er steeds alternatieven te vinden. “Antwerpen is bezaaid met parken waar het aangenaam lopen is.”

“Bijna elke wijk in Antwerpen heeft een park, de meesten zijn niet groot genoeg om de mentale afwisseling voor een duurloop te voorzien en sommige kan je beter helemaal vermijden, maar eens je weet in de welke je afwisselend en veilig kan lopen, ben je gesetteld. Een groot deel van de fortengordel rond Antwerpen – een restant van het Nationaal Reduit – is omgevormd tot park of natuurgebied. Ook hier is het aangenaam lopen, met mogelijkheid tot explosief werk op de schansen.

Werken bij Runners Lab, een zaak voor loopschoenen en kledij heeft ook zijn voordelen. Tijdens vrije momenten is er de mogelijkheid om met de collega’s, allemaal gedreven lopers, een toertje te doen. Dit is dan wel op linkeroever, nog een pak rustiger dan in Antwerpen zelf. Ook de verschillende evenementen waar Runners Lab zijn schouders mee onder steekt bieden de mogelijkheid om te trainen in een competitiesfeer, zo was er onlangs de Antwerp 10 Miles die eerder een verhaal van zijsteken was dan een race (17de vrouw, 1u05:11 Red.).”

De lichtjes van de Schelde (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Atleten in grootsteden, net zoals eenieder van ons moeten ze soms improviseren om de juiste locatie voor de juiste training te vinden. Mentale flexibiliteit, ervaring in het tweaken van het trainingsschema en verschillende dagtaken combineren hoort inherent bij de job.

Wil je echt weten waar en wat Katrien traint? Check dan snel haar Strava profiel!