Marten Van Riel pakt achtste plaats in WTS Yokohama

Marten Van Riel is zaterdagochtend onze tijd achtste geworden in de World Triathlon Series van Yokohama. Zijn voorbereiding werd stevig verstoord door een blessure, waardoor echte topresultaten tot hiertoe uitbleven. Ook in de kwarttriatlon in Japan was het lopen nog niet helemaal op het oude niveau maar nadat hij de hele tijd in de voorhoede mee streed in de kopgroep, liep hij naar een knappe achtste plaats. Claire Michel werd 25ste bij de vrouwen.

Van Riel kwam als derde uit het water en maakte deel uit van een kopgroep van 12 triatleten, waar er in de slotfase tien van overbleven. Die draaiden goed rond en bleven uit de greep van de grote achtervolgende groep, waar we Jelle Geens veel kopwerk zagen doen. Ondanks het hoge tempo in de achtervolging ging het er vooraan nog sneller aan toe. De koplopers wisselden met 45 seconden voorsprong.

Vincent Luis wint

In een langgerekte sprint ging de overwinning naar Vincent Luis. Henri Schoeman pakte de tweede plaats en de Hongaar Bicsak werd derde voor Gomez. Marten Van Riel leek halfweg op weg naar de vijfde plaats, maar een snelle Alex Yee ging hem in de slotronde voorbij en in de laatste rechte lijn spurtten ook Alarza en Willian nog voorbij onze landgenoot. Marten werd knap achtste op 48 seconden van Vincent Luis.

Zesde keer top-10 in WTS

Voor Van Riel is het meteen zijn beste resultaat van 2019 na de 13de plaats in de WTS Bermuda. Het is zijn zesde top-10 finish in de World Triathlon Series in zijn carriere. Jelle Geens volgde op 47 seconden als 32ste in het zwemmen en werkte hard in de achtervolgende groep. Hij begon nog samen met Yee en Alarza te lopen, maar in de tweede ronde moest hij het tempo laten zakken. Jelle pakte uiteindelijk een 30ste plaats.

Claire Michel 25ste

Bij de vrouwen werd de wedstrijd beslist in het fietsonderdeel. De verschillen in het zwemmen waren redelijk groot en daardoor ontstonden er verschillende kleine groepjes. Zeven vrouwen slaagden er in om ronde per ronde verder weg te rijden van de rest. Claire Michel moest 1’15 toegeven in de 1500 meter zwemmen en kwam in een vierde groepje terecht dat meer dan vijf minuten verloor op de leiders. Ze liep nog naar de 25ste plaats. De winst ging naar Katie Zaferes, die samen met nog twee andere Amerikaanse triatletes op het podium mocht. De Nederlandse Maya Kingma werd knap zevende.