Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tom Mets en debutante Ine Couckuyt winnen spannende halve triatlon Leuven
Tom Mets wint de halve triatlon van Leuven 2019 (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Tom Mets en debutante Ine Couckuyt winnen spannende halve triatlon Leuven

Tom Mets en Ine Couckuyt hebben de halve triatlon van Leuven gewonnen, na een spectaculaire wedstrijd. Voor Ine Couckuyt was het een verrassing want het was nog maar haar eerste keer op de halve afstand. Voor Tom Mets werd het derde keer goede keer. Mets woont op een kilometer van het parcours en Ine Couckuyt heeft ook een sterke link met Leuven. Beiden prezen ze het Leuvense publiek.

Dat publiek kwam massaal opdagen voor de 25ste editie van de Leuvense triatlon, voor de laatste keer over de halve afstand. Volgend jaar wordt het een stadstriatlon over de korte afstanden. In deze laatste halve kregen we een intense wedstrijd met veel spanning en spektakel.

Pech voor Pamphiel Pareyn

Pamphiel Pareyn kwam met kleine voorsprong als leider uit De Plas in Rotselaar na 1900 meter zwemmen. Hij ging er meteen vandoor in de 80 km fietsen, maar in de eerste van vier plaatselijke ronde sloeg het noodlot toe. Lekke voorband en einde wedstrijd, zou je dan denken. Pamphiel herstelde de lekke band en vervolgde zijn wedstrijd. Hij zou uiteindelijk nog in de top-50 eindigen ondanks een ronde achterstand op de leiders. “Pech hoort er helaas bij. Ik had nochtans goede benen”, wist Pamphiel zijn pech te relativeren.

Matthias: “Wist niet dat ik aan leiding lag”

“Ik wist niet dat Pamphiel uit de wedstrijd was en ik aan de leiding lag. Ik ben stevig blijven doorgeven. Ik dacht nog, amai, Pamphiel moet stevige wattages aan het trappen zijn,” vertelde Matthias Allegaert ons na de finish. Matthias was op de Keizersberg in de tweede ronde in de aanval gegaan en wisselde met ruim drie minuten voorsprong op Tom Mets en de heroptredende Wouter Monchy.

“In het lopen heb ik die inspanning moeten bekopen, in het laatste deel kreeg ik toch een klopje,” vertelde Allegaert nog. Die zag in de tweede van drie looprondes Tom Mets voorbijkomen. Ook Wouter Monchy kreeg hem nog te pakken. Allegaert werd knap derde (3u43’15), Monchy pakte het zilver (3u42’24). Want niemand was nog opgewassen tegen de sterke Tom Mets.

Monchy, Mets en Allegaert in Leuven (foto: 3athlon.be)

Tom: “Wou thuiswedstrijd absoluut winnen”

Die wou zijn thuiswedstrijd absoluut winnen. “Jammer van Pamphiel, dat was anders ook een serieuze kandidaat geweest voor de winst,” legde Tom na zijn overwinning uit. “Voor mij was het verder het ideale scenario. Ik heb in de slotronde toch nog even gekeken naar die ene plek waar ik twee jaar geleden instortte. Maar deze keer voelde ik me goed. En dan is het een zalig gevoel om hier op 1 km van thuis voor eigen volk te winnen,” aldus de LTTD-Oilservice atleet die in 3u38’58 won.

Sybren Baelde net geen podium

Sybren Baelde kwam nog dichtbij het podium, maar werd vierde op veertig seconden van Allegaert. Tim Brydenbach maakte na zijn sleutelbeenbreuk zijn heroptreden en werd vijfde. Sander Heemeryck pakte de zesde plaats en had zonder drafting penalty zeker mee kunnen spelen voor het podium. En Wannes Swinnen zette een indrukwekkende wedstrijd neer en werd zevende voor Tim Baelus, Bart Borghs en Bart Schrooyen. We zagen hen en andere atleten helemaal ‘choco’ binnenkomen na een zware wedstrijd. Wim Van Linden won bij de M40 na een sterke comeback. Innerme opperhoofd Dirk Baelus was tweede en Wim Laloo derde. Marc Matthys pakte de M50-zege.

Leen Vanden Daelen, Ine Couckuyt en Charlotte Mensaert top-3 in Leuven 2019 (foto: 3athlon.be)

Ine: “Schrik van die eerste halve marathon”

Ine Couckuyt maakte haar debuut in Leuven. “Ik kom hier veel, ken hier veel volk en dan tussen al die supporters winnen, dat is fantastisch,” zei een tot tranen geroerde Ine Couckuyt na een topprestatie. “Het was vandaag mijn debuut en vooral die halve marathon boezemde me wel wat schrik in, want dat was nieuw. Maar het ging vandaag erg goed. Ik ben vooral met mezelf bezig geweest, mijn eigen koers gedaan. Toen Stefanie Adam als hardrijdster voorbij kwam, heb ik ze laten gaan en mijn eigen tempo gezocht,” aldus Ine.

Stefanie Adam pakt leiding over

Stefanie Adam moest stevig in de achtervolging op Ine, maar in de derde fietsronde pakte ze de leidersplaats. In de slotronde van de 80 km fietsen bedroeg het verschil iets meer dan vijf minuten. Maar halverwege het lopen, kreeg Stefanie het moeilijk en moest ze een tijdje stappen. Nadat Ine Couckuyt de leiding overnam, verliet Stefanie de wedstrijd.

Spannende medaillestrijd achter Ine

Ine Couckuyt had ondertussen een stevige voorsprong uitgebouwd en won verdiend in 4u18’15. Ze had meer dan tien minuten voorsprong op de vanuit de achtergrond opgerukte Leen Vanden Daelen die ook al voor eigen volk de tweede plaats pakte in 4u28’59. Charlotte Mensaert werd knap derde al was ze nog een beetje ontgoocheld dat Leentje haar in de absolute slotfase passeerde. Met een tijd van 4u29’07 mocht ze toch mooi mee op het podium. De Nederlandse Rosanne De Boer werd vierde, Deborah Ghyselen vijfde en beste master Isabelle De Wulf pakte de zesde plaats.