Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bart Aernouts wint Ironman 70.3 Barcelona, Sara Van De Vel wordt tweede
Bart Aernouts won de 70.3 Ironman in Barcelona in 2019 - Foto Activ Images (James Mitchell)
Nieuws

Bart Aernouts wint Ironman 70.3 Barcelona, Sara Van De Vel wordt tweede

Bart Aernouts bewees in Barcelona dat hij helemaal klaar is voor de Challenge Roth binnen twee maanden. Hij pakte in de halve Ironman meteen ook de eerste zege in zijn nieuwe kleuren en ook het podium oogde niet mis. Bij de dames bewees Sara Van De Vel dat zij helemaal haar plaats heeft in de PRO circuit en scoorde in Spanje met een tweede plaats na een perfect ingedeelde wedstrijd.

Aernouts zet in fietsen en lopen orde op zaken

Een minder zwemnummer zorgde ervoor dat Bart Aernouts op de fiets meteen aan de bak mocht. David McNamee (derde van Hawaii 2018) kwam als derde uit het water en eenmaal op de fiets nam hij al snel de leiding in de wedstrijd. Hannes Callebout begon sterk als vierde aan de fietsproef. Maar eenmaal op de fiets kwam Aernouts helemaal onder stoom en halverwege het fietsen zat onze landgenoot al in vierde positie en had hij zijn achterstand van vier minuten al reeds gehalveerd op McNamee maar die moest de leiding laten aan de Zuid-Afrikaan Dougall.

De Zuid-Afrikaan kon nog ietwat wegrijden in het tweede gedeelte en begon met een bonus van 2’30 op McNamee aan het lopen. Die zag Aernouts naderen tot op een halve minuut op plaats drie. Na 10km in de halve marathon was het rijk van Dougall voorbij en zag hij de nummers 2 en 3 van Hawaii vorig jaar voorbij razen. Het bleef tot 5km voor het einde ontzettend spannend en een secondespel leek de wedstrijd te beslissen tot Bart Aernouts over de Brit gin. Uiteindelijk liep onze landgenoot in de laatste kilometers nog anderhalve minuut uit op de Brit. Een andere Brit Goodwin mocht als derde mee op het podium. Met Kenneth Vandendriessche kregen we een twee Belg in de top 10 en Hannes Callebout behaalde in zijn comeback jaar een 23ste plaats in Barcelona.

Het mannenpodium in Barcelona – Foto Activ Images (James Mitchell)

Sara Van De Vel best of the rest

Bij de dames stond er geen maat op de Britse Langridge. Als eerste kwam ze uit het water en op de fiets duldde ze enkel het gezelschap van de Duitse Ippach die op het einde nog even van haar wegreed. Ondertussen bleef Van De Vel constant in de race om het podium nadat ze als derde uit het water kwam. Ze zag even de Hongaarse Zelinka haar voorbij razen maar die had het parcours ietwat onderschat en zag onze landgenote haar in de laatste 20km fietsen opnieuw sterk remonteren. Als derde begon Sara dus aan de halve marathon waarin Landgridge duidelijk de sterkste dame was. Maar ook Sara Van De Vel kreeg plots Anja Ippach in het vizier die geen meter meer vooruit kwam. Onze landgenote deelde haar wedstrijd perfect in en kreeg daarvoor een tweede plaats als bekroning voor Zelinka die in extremis nog voorbij de totaal uitgeputte Ippach ging.