Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
28 triatleten gestart in vierdaagse LCMT triatlon in de Ardennen
De kopgroep in etappe 1 in de LCMT
Nieuws

28 triatleten gestart in vierdaagse LCMT triatlon in de Ardennen

Met een fietsproef van 168 km en een trailrun van 12 km is donderdag de LCMT gestart, een vierdaagse triatlon met verschillende disciplines in de Ardennen. Donderdag zijn 28 triatleten gestart in Houffalize. Op het programma stond een cyclo-etappe van 168 km van Houffalize, dwars door Luxemburg via de kastelen van Clerveaux en Vianden tot Echternach met een 3000-tal hoogtemeters. Achteraf werden ze nog getrakteerd op een trailrun van 12km.

De triatleten vertrokken samen tussen een 200-tal cyclorenners. Meteen ging het er heel hard aan toe, maar toch bleef langer dan normaal een peloton van 30 man aan het commando, waaronder 2 triatleten. Steven Dick van het RatRace team Oudenaarde en Niki Devoldere van Team Bikesensation waren de enigen die zich konden handhaven in het peloton vol ervaren cyclorijders.

Mont Saint Nicolas brengt beslissing

Na Clerveaux stond na 50km de Mont St. Nicolas op het programma in Vianden. Na een kasseihelling en een uitloper van 2 km zou daar de koers helemaal openbreken. De twee triatleten misten de aansluiting met acht ontsnapten. Eerst probeerde Devoldere alleen nog de kloof te overbruggen, daarna was het de beurt aan Dick. Helaas zouden beiden stranden en zich moeten tevreden stellen met een plaats in de achtervolgende groep, die naarmate de wedstrijd vorderde constant uitdunde.

Grote verschillen

Buiten afvallers splitste de groep zich niet meer op waardoor beide triatleten samen aan de afsluitende trailrun begonnen. Daarbij trok Steven Dick het laken naar zich toe en nam nog een kleine zeven minuten op Devoldere. Op 30 minuten achterstand kregen we Mike Bogaert uit Brugge, die de volledige fietsproef aflegde met de vijfde in het klassement, Bernd Vandenberghe. Die werd nog bijgehaald door een heel sterk lopende Kris Jennes.

Steven Dick: “Droom van stapje hoger”

Steven Dick was alvast tevreden met de overwinning. “Ik werd hier vorig jaar derde,” vertelde Steven. “En het is mijn droom om een stapje hoger te eindigen.” Dan moet hij wel afrekenen met een strijdvaardige Niki Devoldere. “Ik zal strijden tot ik doodval alvorens ik mijn titel afgeef,” aldus de winnaar van de vorige edities.

Devoldere, Dick en Bogaert op het podium na etappe 1 in de LCMT

Emilie Vandevoorde aan de leiding

Bij de vrouwen staat momenteel Emilie Vandevoorde aan de leiding. Ze gaat de Nederlandse Astrid de Baat 14 minuten vooraf. Zij kregen een korter parcours voorgeschoteld doort de extreem late aankomsttijden vorig jaar en dat vond Emilie minder leuk. “Ik vond het eerst wel jammer dat we met de vrouwen een kortere afstand moesten doen. Maar achteraf was ik eigenlijk wel blij met 122 km fietsen en 6 km lopen. Vorig jaar moest ik in het lopen hier nog in het donker begeleid worden,” aldus Emilie.

Zwemmen, fietsen en lopen op vrijdag

Vrijdagochtend hebben de deelnemers een korte zwembadproef van 500 meter voor de boeg alvorens ze zich dan opnieuw vermengen in het cyclopeloton. Daar staan opnieuw 159 km op het programma. Via de Hoge Venen wordt Stavelot aangedaan, waar de Thier de Coo en de Haute Levee de eerste kuitenbijters zullen worden. De finale wordt ingeluid met een resem hellingen waaronder de col de la Haussire en de Saint Roch. Als dessert staat opnieuw 12 km trailrun op het programma.