Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Eindelijk eerste grote triatlonzege voor Kasper Lagae in triatlon Meer
Kasper Lagae bij die iconische overwinning in Meer in 2019 (foto: Tom van Dun/Meetria)
Nieuws

Eindelijk eerste grote triatlonzege voor Kasper Lagae in triatlon Meer

Kasper Lagae heeft zondag eindelijk de ban gebroken en zijn eerste grote triatlon overwinning behaald in de kwarttriatlon van Meer. Na 17 podiumplaatsen was het tijd voor die eerste zege. De EFC-ITC atleet werd de verdiende winnaar in een tweestrijd met Tim Brydenbach. Ben De Wolf deed het ook uitstekend en mocht mee op het podium. Bij de vrouwen won topfavoriete Silke Baumer.

Silke Baumer maakt favorietenrol waar

Silke Baumer op weg naar winst in Meer (foto: Tom van Dun/Meetria)

Silke Baumer rekende in het fietsen af met snelste zwemster Sofie Pannemans. De atlete uit Lummen deed nog maar haar derde triatlonwedstrijd, zakte wat terug in het fietsen maar liep alsnog naar een knappe tweede plaats. Debby Gabriels werd derde na een snelle loopproef. In een langgerekte spurt pakte Thais Janssens de vierde plaats voor Nele Paardekam en Anne-Sophie Dubois. Maar voor de overwinning was er niets te doen aan de suprematie van Silke Baumer. De BrTC-triatlete pakte een overtuigende zege in 2u17’06.

Lagae meteen aan de leiding

Bij de mannen ging Kasper Lagae meteen na de 1.000 meter zwemmen aan de leiding, met Tim Brydenbach in de achtervolging. In de 40 km fietsen rukte Ben De Wolf op naar voor, met achter hem een groepje met onder ander Barry Schrooyen, die in het lopen zou uitstappen, Tim Baelus en de jonge Siebe De Winter.

Lagae liep ronde per ronde verder uit op Brydenbach en begon met een mooie voorsprong aan het looponderdeel van 10,5 km. Daarin slaagde drievoudig kampioen halve triatlon Brydenbach er niet meer in om tijd goed te maken op Kasper Lagae. Die wist bij het ingaan van de laatste ronde dat het binnen was, liet het tempo nog wat zakken, om extra te genieten van zijn eerste grote zege. Kasper ‘Phil’ Lagae won in 1u45’07.

Lagae mag het zegegebaar maken (foto: Tom van Dun/Meetria)

“Boven de 50 km/uur”

“Ik had nochtans opnieuw geen goed gevoel in het zwemmen,” vertelde Kasper na de finish. “Ik mocht dan wel als eerste uit het water komen, ik was toch niet tevreden van de zwemproef. Op de fiets heb ik Tim Brydenbach even laten terugkomen om in te schatten hoe goed hij was en hoe goed hij zich voelde. Op de stukken wind mee waren we boven de 50 km per uur aan het bollen, maar ik haalde ook 42 km/uur met wind tegen. Eens ik Tim er af knalde kon ik mijn voorsprong uitbouwen.”

“Winnen doet enorm veel deugd”

“In het lopen kon ik het vlot houden. De laatste ronde liet ik het tempo wat zakken, vooral om te genieten. Want na 17 podiumplaatsen, telkens tweede of derde, doet het enorm veel deugd om hier te winnen,” aldus Kasper. Niemand die hem het niet gunde. Ook Brydenbach, die in 1u45’48 tweede werd, en Ben De Wolf, derde in 1u47’01, gaven toe dat Lagae zijn overwinning niet gestolen had.

Een sterke Tim Baelus, die de goede vorm van de halve triatlon van Leuven doortrok, werd nog vierde in 1u48’28. Siebe de Winter van het Sportoase Triatlon Team pakte de vijfde plaats. Jens Roegiers werd zesde, voor Jeroen Vandael, Brecht Reynders, een compleet lege Hans Verbist en een bijzonder snel lopende Adje Siemons, die met een indrukwekkende inhaalrace nog net de top-10 haalde.

Sander de Bart en Jolien Vanendert op de 1/8e

In de sprinttriatlon pakten Sander de Bart en Jolien Vanendert de overwinning. Sander de Bart hield een oprukkende Jesse Lormans af. Siebe Philips werd knap derde. Jolien Vanendert haalde het van de jonge Wuustwezelse Lune De Meester. Jolien Boonen liep nog naar de derde plaats.

In totaal deden er meer dan 400 triatleten mee in de grootste editie ooit van de Meetria triatlon in Meer. De organisatie was dik in orde, met veel water en sponsen om de triatleten te verkoelen op het parcours en aan de finish. Toch waren er door de eerste hitte redelijk wat uitvallers…