Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sofie Goos mama geworden van Babette: “Magische gebeurtenis, eerst even genieten”
Sofie Goos met Babette (foto: Jef De Batist)
Nieuws

Sofie Goos mama geworden van Babette: “Magische gebeurtenis, eerst even genieten”

Dinsdag 4 juni is de Belgische toptriatlete Sofie Goos bevallen van haar eerste kindje. Het is een dochtertje geworden voor Sofie Goos en haar partner Jef De Batist: Babette… La Goos beëindigde vorig seizoen haar rijkgevulde triatloncarriere. De afgelopen maanden beleefde ze haar zwangerschap in alle privacy. Pas dinsdag zelf postte ze een eerste foto van haar buikje op Instagram. Wij spraken de kersverse mama woensdagochtend: “Het blijft een cliché, maar het is wonderlijk om zo’n wezentje in je te voelen groeien…”

3athlon.be: Nog geen 24 uur oud is ze, Babette. Hoe gaat het met jou, Sofie?

Sofie Goos: “Goed, eigenlijk. Ben nog doodop want het heeft allemaal wel wat lang geduurd. Maar Babette zelf heb ik nog niet veel gehoord. Het is een rustig kind. Ze sliep zelf al heel lang door en vermits ik ook kapot was, hebben we samen een nachtje van zes uur achter de rug. Ik mag dus niet klagen.”

Zalig! We beginnen even bij het begin. Hoe ontdekte je dat je zwanger was? Duurde het lang of was het direct prijs?

“Ik wist dat ik aan mijn laatste seizoen bezig was in 2018. In juli ben ik gestopt met de pil, in de veronderstelling dat het heel erg lang zou duren voor mij om zwanger te geraken. Ik was bijna 40 jaar, had 20 jaar non-stop de pil genomen, ik had altijd heel erg onregelmatige maandstonden door het sporten en je hoort tegenwoordig van zoveel mensen dat ze het moeilijk hebben om zwanger te geraken…”

“Al deze factoren bij mekaar geteld, veronderstelde ik dat het bij mij ook wel even zou duren voor mijn lichaam klaar zou zijn voor een zwangerschap. In november ging ik gewoon op controle bij de gynaecoloog. Daar vertelde hij me dat ik bijna 3,5 maand zwanger was! ‘Nu is het er nog eentje, het waren er meerdere’. Blijkbaar had ik aanvankelijk een natuurlijke drieling, maar daarvan waren er op dat moment al twee vruchtjes afgestorven.”

Oh boy, drie!! En jullie hebben er al vier (kinderen uit Jef’s vorige relatie). Busje meer dan vol, zouden we zo zeggen. Babette was dus de sterkste. Zal ze van haar mama hebben 🙂 Hoe is je zwangerschap verlopen?

“De zwangerschap verliep vlekkeloos. De eerste 3,5 maanden zijn aan me voorbij gegaan zonder dat ik het wist. Dus ik moet je niet vertellen dat ik totaal geen last had van misselijkheid of vermoeidheid. Ik heb een droomzwangerschap gehad waarbij ik steeds ben kunnen blijven sporten. Dit op een veel lager pitje uiteraard omdat er toch niks meer vanaf hing. Gewoon omdat ik er zin in had en me er goed bij voelde.”

“Het zal de meesten ook niet ontgaan zijn dag ik nog 10 km heb meegelopen op de Ten Miles (jaja, ik heb een stukje afgesneden) wat voor redelijk wat ophef zorgde en tot verdeeldheid leidde. Ik was toen immers al acht maanden zwanger, maar ik voelde me nog goed. De dokter had me ook op het hart gedrukt dat het absoluut geen kwaad kon en gaf me dus ook groen licht. Ook met onze winkel “Amici di bici” rijden we elke zondag een rit. Daar ben ik ook nog lang mee blijven meerijden en we zijn eind maart zelfs nog op fietsstage naar Calpe gegaan met de winkel.Sporten was dus zeker geen probleem.”

Tuurlijk, waarom niet! Het is toch niet omdat je zwanger bent, dat je plots niets meer kan. Was je graag zwanger?

“Omdat ik zo’n gemakkelijke zwangerschap had, vond ik het wel leuk ja. Het blijft een cliché, maar het is wonderlijk om zo’n wezentje in je te voelen groeien. Het zal ook mijn enige eigen kindje zijn, dus heb wel geprobeerd hier heel bewust van te genieten.”

Je bent dus heel lang ongezien zwanger kunnen zijn. Wanneer ging die buik groeien?

“Ik heb inderdaad heel lang geen of weinig buik gehad. Ik heb ook maar 1 zwangerschapsbroek gekocht en verder ben ik mijn eigen kleren blijven dragen. Enkel de laatste zes weken kon ik de buik echt niet meer verstoppen, maar toen kon ik gelukkig vaak al wat zomerkleedjes aandoen die nog net pasten.”

Zondag binnen in het ziekenhuis en pas dinsdag om 16 uur bevallen. Dat is wel erg lang. Hoe verliep de bevalling?

“Ik was al wel bijna een week over tijd en voelde me nog altijd super. Ik heb op geen enkel moment in mijn zwangerschap last gehad van iets. Zondag ben ik nog gaan zwemmen met de kinderen en heb ik zelf ook nog wat baantjes getrokken. Ik was ook niet echt aan het aftellen eigenlijk. Wel was ik enorm benieuwd naar dat wezentje in mijn buik, maar komen zou ze sowieso en ik genoot nog wel van de ‘vrijheid’ die ik nog even had.”

“Na het zwemmen zondag brak wel mijn water. We zijn richting ziekenhuis gereden en ik moest blijven ter controle. Maandagochtend mochten we dan weer naar huis. Met gebroken water op mijn fietske naar de stad om nog wat boodschappen te doen en een nieuwe gsm mét geheugen te kopen maar mijn identiteitskaart lag nog in het ziekenhuis. Kon dus geen nieuwe kopen. Wel speciaal zo met water dat langs je been loopt.. niet ideaal :-)”

️”Maandagavond kreeg ik weeën dus terug naar het ziekenhuis. Maandagnacht om de minuut, maar weinig ontsluiting. Dus het zou sowieso lang duren. Ze konden het ‘versnellen’, maar dat zouden ze pas ’s ochtends doen. Vanaf dan heb ik een epidurale genomen. Dinsdag had ik nog maar twee centimeter opening! En dat na twaalf uur weeën. Door die versnellers ging het beter vooruit, al is dat relatief, het duurde nog tot 15 uur vooraleer er volledige ontsluiting was. Eenmaal de bevalling op gang kwam, was ze er zo uit! Het duurde geen 20 minuten en om 16 uur is Babette geboren.”

Even snel als haar mama! Opvolging gegarandeerd dus! Babette vinden we wel een sterke naam. Grote fan. Hoe hebben jullie die naam gekozen?

“Daar waren we snel uit. Het was eigenlijk de eerste naam die naar boven kwam en die was direct goed voor ons allebei. Die stond dus al lang vast. We vonden het ook mooi passen bij haar achternaam en de andere kinderen: Seth, Lewis, Marie, Viktor en Babette. Een busje vol! :-)”

Sofie Goos viert haar laatste Belgische finish (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Leuk! Heb je nog sportieve doelen voor dit jaar of ga je even niets meer doen?

“Ik heb de laatste weken vaak verteld dat een loopbuggy het eerste geschenk was voor Babette maar zeker ook voor mezelf. Runnerslab heeft ons hier in begeleid om het juiste model te vinden. Zowel Jef als ik zijn ingeschreven voor de marathon in Valencia op 1 december dus dat is een mooi doel om naartoe te werken binnen een paar weken. Jef gaat voor een tijd, ik zal meelopen met Gunther Dieltjens van Horta, jarenlang een van mijn sponsors geweest. Op die manier zal ik niet voluit lopen om een best-tijd neer te zetten, want daar is het fysiek misschien nog veel te vroeg voor en daar heb ik ook nog geen zin in. Laat me eerst maar wat genieten van mijn meisje.”

Sofie, heb je nog wat tips voor toekomstige actieve mama’s?

“Blijf doen waar je je goed bij voelt. Ben je gewoon om te sporten, blijf dat dan ook zeker doen als het mag en kan. Ieder bepaalt voor zichzelf wat kan en wat niet, maar met bewegen tijdens een zwangerschap kan je niks verkeerd doen. En verder heel bewust genieten want het blijft toch een magische gebeurtenis in het leven van een vrouw!”

Wij wensen Sofie en Jef heel veel plezier en geluk toe met Babette. Bij deze is de Ironman Hawaii winnares van 2047 bekend 😉