Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel en Jelle Geens in top-15 in spannende WTS triatlon Leeds
Marten Van Riel in de kopgroep in WTS Leeds 2019 (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Marten Van Riel en Jelle Geens in top-15 in spannende WTS triatlon Leeds

Marten Van Riel en Jelle Geens zijn zevende en veertiende geworden in de World Triathlon Series in Leeds. Het werd een gruwelijk zware wedstrijd met een van de sterkste bezettingen ooit op de olympische afstand. De top-7 van de wereld, de zogenaamde ‘Magnificent Seven’, waren allemaal op het appel. En dat leverde een superspannende wedstrijd op waarin onze landgenoten het uitstekend deden.

Jelle Geens aan kop van de achtervolgende groep in Leeds (foto: 3athlon.be)

In het zwemonderdeel nam Henri Schoeman de leiding, maar Marten Van Riel volgde mee in een ruime kopgroep. Marten wisselde als vierde en zat meteen mee in de kopgroep met onder andere de Brownlee broers. Jelle Geens zat vlak achter wereldkampioen Mario Mola. Hij kwam als 37ste uit het water op 51 seconden en moest in de achtervolging.

Marten: “Nog iets meer lef in lopen”

Marten maakte deel uit van een kopgroep met een heleboel toppers en de samenwerking was ver te zoeken bij de koplopers. Onder andere Alistair Brownlee probeerde een aanval te plaatsen, net als zijn broer Johnny en ook onze landgenoot Marten probeerde in zijn eentje wat te forceren. “Maar er was geen samenwerking vooraan, alleen een paar losse aanvallen,” vertelde Marten ons na de finish. En dus kregen we in de 10 km lopen alweer een erg grote groep van een vijftiental atleten die de eerste twee loopronden samen bleven.

Marten Van Riel tijdens de run in WTS Leeds 2019 (foto: 3athlon.be)

“In het lopen moet ik misschien nog een beetje meer lef tonen en vanaf het begin meegaan met de mannen vooraan. Nu had ik nog genoeg over voor de sprint. Al merk ik wel dat ik in het loper sneller ben dan vroeger, waar er altijd een zestal sneller waren, hebben wij nu de aansluiting gemaakt,” aldus Marten. Hij werd zevende in 1u45’47 op 35 seconden van winnaar Jacob Birthwistle, die de snelste was van een uiteindelijk groepje van vijf. De Amerikaan Matthew McElroy werd verrassend tweede en Javier Gomez pakte de derde plaats.

Jelle: “Nu nog alle 3 samen goed krijgen”

Sterke run van Jelle Geens in WTS Leeds (foto: 3athlon.be)

Jelle Geens raapte nog flink wat atleten op in een heel sterk loopnummer en werd knap veertiende in 1u1u46’14. “Maar dat is niet waarvoor ik naar hier kom,” zei Jelle. “Het lopen was goed. Ik heb toch wel een paar van de magnificent seven achter me gelaten. Maar het zwemmen had beter even goed geweest als vorige week, dan had er meer ingezeten. Het gaat goed, maar het wordt tijd dat de drie onderdelen samen goed zijn,” aldus Jelle, die vanaf deze week de competitie even achter zich laat en op hoogtestage vertrekt.

Britse zege met veel ambiance bij vrouwen

Rachel Klamer en Maya Kingma in achtervolging in Lees (foto: 3athlon.be)

Bij de vrouwen zagen we topfavoriete Katie Zaferes heel veel werk opknappen tijdens het fietsen, maar het was thuisatlete Georgia Taylor-Brown die in Leeds de beste loopbenen had. Taylor-Brown won voor een uitzinnig Brits publiek, die voor een geweldig sfeertje zorgden. Zaferes pakte de tweede plaats en Jessica Learmonth werd derde. Er deden geen Belgische vrouwen mee in Leeds, wel Rachel Klamer en SMO-Specialized triatlete Maya Kingma. Rachel begon met een flinke verkoudheid aan de wedstrijd en eindigde ondanks de omstandigheden nog elfde. Maya had geen power in de benen, vertelde ze ons, maar pakte alsnog een 27ste plaats.