Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Vijf Izegemse triateten in top-11 van Champ’Man halve triatlon in Epernay
Nieuws

Vijf Izegemse triateten in top-11 van Champ’Man halve triatlon in Epernay

Izegemse triatleten Dieter Debruyne en Lieven Breemeersch zijn dit weekend tweede en derde geworden in de Champ’Man halve triatlon triatlon van Epernay in Frankrijk. EFC-ITC kwam met zeven triatleten aan de start. Vijf van hen finishten in de top-11 en alle 7 zaten ze bij de eerste 77 finishers. Dat vraagt om een uitgebreid wedstrijdverslag:

Wat gebeurt er als een delegatie van 7 EFC-ITC-leden op Pinksteren beslissen even deel te nemen aan de tweede editie van de Champ’man, een halve triatlon in de Champagnestreek? ‘Un coup Belge’, zoals de plaatselijke speaker het perfect verwoordde. Met vijf in de top 11 en alle zeven bij de eerste 77 finishers. Topresultaten en toptijden dankzij een gunstige stroming op de Marne maar ook desondanks ruim 1.000 hoogtemeters op het fietsparcours.

Veel stroming op de Marne

Na enkele minuten watertrappelen in het toch frisse water van de Marne knalden ruim 400 deelnemers uit de startblokken voor iets meer dan 1.900 meter zwemmen. Na 25 minuten zette Dieter Debruyne al voet aan wal, op een 20-tal seconden gevolgd door Lieven Breemeersch. Tom Kerckhof bleef evenmin ver achter.

Heuvelachtig en net fietsparcours

Op de eerste klim met hellingspercentage tot 18% kon Lieven naderen op Dieter. Dankzij een perfecte verstandhouding konden ze de rest van het gevaarlijk gladde, want natte fietsparcours afwerken. In de afdalingen toch met wat schrik maar op tal van passages genietend van de weidse uitzichten over de wijnvelden in en rond Epernay. Een absolute aanrader voor elke Belg die een mooie wedstrijd in een niet alledaagse setting wil doen!

“Wisten niet op welke positie”

Al snel bleken Dieter en Lieven in de running om een mooie plaats in de algemene rangschikking te behalen. “Af en toe kwam een motard onze achterstand van 4 à 5 minuten meedelen maar dan wisten we nog niet op welke positie we precies lagen”, aldus Lieven. Uit de achtergrond schoten Kristof Desmedt en Kim Kimpe ondertussen naar voren terwijl Tom Kerckhof zijn uitstekende positie schijnbaar probleemloos leek te kunnen behouden. Iets verder in de achtergrond raapten Lieven Samyn en Andy Verleden de ene na de andere deelnemer op tijdens de fietsproef.

Dieter en Lieven op 2 en 3

De 19,5 km lopen leende zich niet echt tot een toptijd, niet echt vlak en paar kleine aardepaadjes langs de Marne. “Na een halve ronde tijdens de bergop in de ‘Rue du Champagne’ kregen we plots te horen dat Dieter en ik op plaats 2 en 3 liepen op 3 minuten van de leider”, aldus Lieven Breemeersch. “Dit kon toch niet? Hoe zot is dit? Het sein voor Dieter om te versnellen en de jacht op de leider in te zetten blijkbaar. Ikzelf was al lang blij als ik mijn tempo kon behouden. Na 4u18 kwam ik, 45 seconden na Dieter en 5min na de Franse winnaar als derde over de streep. Stikkapot maar doodcontent.”

‘Le coup Belge’

Het sprookje van EFC-ITC voltrok zich in de minuten die volgden steeds meer. Twee podiumplaatsen op zak, Kristof Desmedt op 5 in 4u24, op 26 seconden gevolgd door Tom Kerckhof op 6 en Kim Kimpe (op zijn eerste halve triatlon) op 11 in 4u29!! Het Franse publiek stond er bij en keek er naar. ‘Le coup Belge’ had zich voltrokken. Lieven Samyn (4u54, op plaats 62) en Andy Verleden (5u01, plaats 77) maakten het Izegemse succesje compleet. Amper 5 uren na de start alle 7 Izegemse deelnemers over de finish in het Stade Paul Chandon. Champagne op het podium voor Dieter en Lieven Breemeersch, maar ook voor Kristof Desmedt (als beste senior in de age group) en Tom Kerckhof als tweede beste veteraan!! Wat een afsluiter voor Tom, die zijn afscheid op de halve afstand aankondigde. Er uit gaan met een (champagne-)knaller heet dat dan.