Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Twee triatleten overleden in 70.3 IM Wisconsin, meeste overlijdens zwemonderdeel
Extra

Twee triatleten overleden in 70.3 IM Wisconsin, meeste overlijdens zwemonderdeel

Bijzonder droevig nieuws uit de Verenigde Staten waar deze week een tweede triatleet overleden is na de 70.3 Ironman Wisconsin in Madison. Tijdens het zwemonderdeel kwamen twee triatleten in de problemen. Een triatleet overleed zondag vlak na de wedstrijd en later deze week overleed ook een tweede atleet in het ziekenhuis. Is triatlon een gevaarlijke sport geworden? Volgens een Amerikaans onderzoek is er een kans van 1,74 op 100.000 om in een triatlon te overlijden, waarvan de meeste overlijdens ten gevolge van het zwemonderdeel.

Ongelukkige verdrinkingsdood

Het was een zwarte dag in Wisconsin, waar twee triatleten tijdens het zwemonderdeel uit het water werden gehaald. De 61-jarige Michael McCulloch overleed vlak na de wedstrijd, wellicht na hartfalen tijdens het zwemmen. Een paar dagen later overleed ook de 38-jarige brandweerman Todd Mahoney, die ook uit het water werd gehaald en zich een paar dagen in kritieke toestand bevond. In beide gevallen zou het om een ‘ongelukkige verdrinkingsdood’ gaan.

Studie onder 9 miljoen triatleten

Voor ons de aanleiding om even terug te grijpen naar een studie van de
Minneapolis Heart Institute Foundation uit 2017
die tussen 2006 en 2016 op 9 miljoen triatleten in Amerikaanse races het aantal incidentele overlijdens onderzocht. Op een periode van tien jaar kwamen de onderzoekers uit op 135 plotse overlijdens, reanimaties na hartstilstand en trauma-gerelateerde overlijdens, waarvan 85% mannen, met een gemiddelde leeftijd van 46,7 jaar.

Meeste overlijdens tijdens zwemmen

De meeste plotse overlijdens en hartstilstanden vielen tijdens het zwemonderdeel: 90 van de 135. Bij het fietsen waren er 7 geteld, maar ook 15 gevallen van trauma-gerelateerde overlijdens (na een ongeval), bij het lopen 15 en nog eens 8 post-race recovery. Het risico op een overlijden bedroeg 1,74 op 100.000, met bij mannen een kans van 2,4 en vrouwen 0,74 op 100.000. Dat cijfer stijgt gevoelig met de leeftijd. Bij mannen boven de 60 is de kans 18,6 per 100.000. Bij slechts 27 van 61 overlijdens werd een onderliggende hartconditie vastgesteld, die in veel gevallen niet eerder ontdekt werd.

Laat je screenen

Triatlon blijft in onze ogen een relatief veilige sport, maar we zijn langs de andere kant ook voorstander om je als triatleet op regelmatige basis te laten screenen. Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over het nut van sportmedische testen. En voor de rest: hou het veilig!