Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Opening nieuwe openwater locatie succes, gemeente en triatlonclub werken samen
Het Bastion in Kinrooi is een voorbeeld van een toegelaten open water locatie (foto: Trisport MnK)
Nieuws

Opening nieuwe openwater locatie succes, gemeente en triatlonclub werken samen

Aan het Bastion in Kessenich, in de gemeente Kinrooi, is donderdag 20 juni een nieuwe openwater trainingslocatie ingehuldigd met flink wat triatleten en recreatieve zwemmers. Het is het gevolg van een ‘quick-win’ van de gemeente Kinrooi na een ingediend idee op burger-participatie-platform Kinrooimeemaken.be. Triatlonclub TrisportMnK zette er mee de schouders onder.

“Het was inderdaad een succes,” zegt Erik Vanhove van Trisport MnK, die de openwatertrainingen beheren, met een inschrijving van 15 € per persoon. “Naast onze eigen clubleden waren er al een twintigtal recreanten die zich lid gemaakt hebben om te kunnen zwemmen in het Bastion.”

Twee dagen per week in zomer

“Het water is niet permanent geopend voor dit open zwemmen,” legt Erik uit. “Het gaat in de praktijk tot 30 september om twee dagen per week – dinsdag en donderdag van 19 uur tot zonsondergang – dat er onder toezicht van ervaren triatlonclubleden gezwommen kan worden. Andere voorwaarde is dat het water minstens 14 graden Celsius moet zijn. Een wetsuit is verplicht zolang de watertemperatuur minder dan 18 graden bedraagt maar ook anders zeker aan te raden omdat er altijd zones van koud water kunnen zijn. Een groene vlag geeft aan wanneer het OK is om te zwemmen. Dat is enkel toegestaan op het aangegeven traject tussen de boeilijnen over een afstand van 150 à 170 meter op 6 meter van de kant.”

“Zwemboei verplicht”

“Daarnaast zijn er nog enkele andere voorwaarden. De zwemmer is verplicht om een zwemboei en een (liefst kleurrijke) swimcap of badmuts te dragen. Alleen zwemmen is niet toegestaan: er moeten minstens twee personen samen in het water zijn. Bovendien krijgt iedere zwemmer een persoonlijke tag met zijn/haar naam en de gegevens van een contactpersoon die ingeval van nood verwittigd kan worden. Deze tag wordt aan de oever gehangen op de daartoe bestemde plaats op de dijk, vlakbij de parking,” aldus Erik.

“Na zomer evalueren”

Voorlopig gaat het om een tijdelijke proef, legt burgemeester Jo Brouns uit. “De waterkwaliteit wordt vanzelfsprekend (twee)wekelijks gecontroleerd door Marec. Het openwaterzwemmen van deze zomer is een try-out met tijdelijke boeien. Na de zomerperiode zal gekeken worden of dit een vervolg krijgt, eventueel op een andere plaats.”

Meer info vind je op de website van Trisport MnK, de club die op zondag 30 juni ook de Steengoed Maastriatlon organiseert.