Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Mare Nostrum. Beleef Europa zoals nooit tevoren…
Foto Arthur Chambre
Multisports

Mare Nostrum. Beleef Europa zoals nooit tevoren…

Omdat triatlon de discipline is die drie sporten omvat kan het volgens ons geen kwaad om even te focus te leggen op één discipline en al zeker niet wanneer daar een gek evenement aan verbonden is. West-Vlaams triatleet en ultrarunner Charles Van Haverbeke kwam met het idee op de proppen de langste relay-race in de wereld te organiseren. Met ‘Mare Nostrum’ wil hij samen met andere mensen die de loopmicrobe te pakken hebben de volledige kustlijn van Europa afhaspelen. Jullie kunnen daar dus ook bij helpen!

Het concept is zoals eerder beschreven: Met verschillende teams die elkaar aflossen langs iedere meter van de Europese kust lopen. Ieder team van minimum twee personen begin telkens om 7 uur ’s morgens aan hun missie en wordt vervolgens 24 uur later door een ander duo (of meerdere personen) afgelost.  24 uur krijgt ieder team de tijd om 100km af te leggen waarna ze de zandloper die ze op zak hebben overhandigen aan hun ‘opvolgers’. 

Iedere dag 100km lopen… De kustlijn rondom Europa telt 90000Km. Met de gebruikelijke bufferdagen meegerekend die soms nodig zijn om de volgende fase te kunnen aanvatten met voldoende teams zal het gehele project al snel meer dan drie jaar in beslag nemen. Op 1 juli gaat de eerste van start aan de Belgisch-Nederlandse grens. De start van een project met diverse trajecten die de deelnemers brengt van de robuuste rotsen in Portugal, overheen de uitlopers van de Pyreneeën, langs de talloze inhammen van Griekenland tot de volledige Noordkaap van het Scandinavisch schiereiland met daarbij de schitterende fjorden van Noorwegen. Iedere etappe is uniek en wordt gekleurd door de waanzinnige schoonheid die de Europese kustlijn bezit. 

Foto Karoly Effenberger

Waarom dit project? Wel daar zijn verschillende redenen voor! De eerste is er voor de lopers zelf: een uniek ervaring om op plaatsen te lopen waar je anders nooit zou komen of zelf niet zou aan denken om op die plaats je loopschoenen boven te halen. De vele avonturen van de atleten wordt dan ook zo veel mogelijk gevolgd door verschillende fotografen en dankzij de samenwerking met uitgeverij Lannoo zal op het einde van de trip al het beeldmateriaal van dit groot avontuur gebundeld worden in één groot boek. Ten tweede kan dit project niet doorgaan of slagen zonder de participatie van vele, massa’s individuen die samen de handen in elkaar zullen moeten slaan om tot dit waanzinnige eindresultaat tot stand te laten brengen. Een staaltje van grootse co-creatie die een unieke community van runners moet tot stand brengen.

Tenslotte zijn er uiteraard nog enkele goede doelen waar de winst van dit waanzinnige project zal naartoe gaan. Bekijk de verschillende initiatieven waarvoor die project zich inzet nu op hun website. Bekijk ook het voorlopige traject van de eerste weken of meer zelf: registreer je nu online en bouw samen met je partner mee aan de weg van dit groots project!