Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jelle Geens schrijft geschiedenis in Montreal en wint als eerste Belg WTS triatlon
Jelle Geens wint in Montreal (foto: ITU)
Nieuws

Jelle Geens schrijft geschiedenis in Montreal en wint als eerste Belg WTS triatlon

De Belgische triatleet Jelle Geens heeft geschiedenis geschreven door als allereerste Belg ooit een triatlon van de World Triathlon Series te winnen, het allerhoogste niveau op de korte afstand. In een enorm spannend loopnummer haalde Snelle Jelle het van wereldkampioen Mario Mola. Het werd meteen de grootste overwinning uit de carriere van Jelle Geens, die nu ook quasi zeker is van kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio.

Er werd erg snel gezwommen in de 750 meter in Montreal, met Henri Schoeman na 8’50 vlak voor Richard Varga als snelste. Hoewel het een zwemnummer zonder wetsuit was, deed Jelle Geens het uitstekend. Hij kwam als negentiende uit het water, samen met Mario Mola, op 18 seconden van de koplopers.

Mee met kopgroep

Jelle knalde meteen hard op de fiets en reed nog voor het einde van de eerste ronde het gat met de leidersgroep eigenhandig dicht. Na een ronde kregen we vooraan een grote groep van 27 triatleten, een ideale uitgangspositie voor Jelle die de laatste weken al toonde een heel goeie loopconditie te hebben. In de WTS van Leeds zette hij de snelste looptijd neer.

Jelle Geens in de kopgroep in WTS Montreal (foto: 3athlon.be)

De Limburger bleef attent voorin tijdens de 20 km fietsen. Het fietsparcours in Canada is erg technisch, met veel bochten en een stevig klimmetje. Niemand slaagde er in om weg te geraken en dus stevenden we af op een spannende loopfinale met een pak snelle lopers vooraan, waaronder Snelle Jelle.

Spurt met twee

Hij zette zich mee vooraan in een groepje van zes, net achter Richard Murray, met Schoeman (die een 10 seconden penalty kreeg) en Mola onder andere achter zich. Jelle bleef sterk lopen en uiteindelijk kwam het neer op een spurt met zijn trainingspartner Mario Mola. De Spaanse wereldkampioen moest even lossen, kwam dan opnieuw over Jelle, maar onze landgenoot kon nog een laatste keer versnellen.

“Alles gegeven op blauwe tapijt”

“Ik heb een heel goeie winter gehad, voor het eerst in twee jaar zonder blessures en ben met heel veel motivatie aan het seizoen gestart. Het EK in Weert was goed en in Leeds was ik een van de beste lopers, maar vandaag kwam alles samen. Ik voelde Mario Mola vlak achter me. Hij kwam naast me, maar ik train met hem samen en wist hoe ik het ik moest aanpakken. Ik versnelde opnieuw en heb op het blauwe tapijt alles gegeven. Dit is mijn beste prestatie in een triatlon ooit,” aldus Jelle.