Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Roel De Smet zevende in Ironman Haugesund, drie extra Belgen naar Hawaii
Hannes Bonami en Roel De Smet
Nieuws

Roel De Smet zevende in Ironman Haugesund, drie extra Belgen naar Hawaii

De Ironman van Haugesund, in het druilerige en gevoelig frissere Noorwegen, heeft drie extra extra kwalificaties voor Hawaii opgeleverd voor de Belgische triatleten Michael Kirch, Hannes Bonami en Roel De Smet. Die pakte een knappe zevende plaats overall in de age group only Ironman, die werd gedomineerd door de Noren en de Denen.

Onweer, regen, hagel en wind

“Terwijl de rest van de wedstrijden in Europa kreunden onder de warmte, was het voor ons tijdens de Ironman Noorwegen eerder Belgisch weer,” vertelt Roel De Smet. “Tijdens het zwem- en fietsonderdeel hebben we een hevig onweer gehad met hagel, veel regen en windvlagen. De temperaturen kwamen niet hoger dan 16 graden. Een Belgisch weertje dat resulteerde in mijn kwalificatie voor de Ironman Hawaii,” aldus Roel.

Drie slots voor Hawaii

Roel werd zevende overall in 9u15 en pakte hiermee de overwinning bij de M30-34. Hannes Bonami pakte in dezelfde categorie het zilver in 9u23’35. Michael Kirch bezette de 15de plaats overall in 9u36m51 en pakte als derde in de M45 categorie ook een slot voor Hawaï. Ook de M60 was stevig Belgisch getint met drie mannen in de top-6. Manfred Zimmerman werd zesde in 14u09’07. Marc Verwimp pakte een knappe vierde plaats in 11u22’59.

Christian Meuser net niet

Beide Belgen werd voorafgegaan door Christian Meuser, die een gooi deed naar een 19de kwalificatie voor Hawaii. Hoewel de X-man een sterke prestatie neerzette, kreeg hij af te rekenen met een paar snellere concurrenten in de marathon. Christian werd derde in 11u08’42, wat normaal een tijd is om in de M60 categorie te winnen. Maar de Deense winnaar Ole Loumann dook zelfs onder de 11 uur. Christian mocht mee op het podium maar greep helaas naast een slot voor Hawaii.

Ex-Europees kampioen Koefoed vierde

De wedstrijd werd gewonnen door de Noor Knut Ole Thoreplass in 9u01’38s. Hij zat de hele wedstrijd mee voorin en rekende af met een legertje sterke Denen, waaronder ex-pro Jens Koefoed. De ex-Europese kampioen werd uiteindelijk pas vierde in 9u10’10 want in de slotfase werd hij nog voorbijgegaan door de snelle Est Heiko Sepp die een marathon van 2u49 liep. De tweede plaats was voor de Deen Karsten Schutt.

Siebe Meeus zilver bij M18 in 70.3

Samen met de Ironman vond er ook een Ironman 70.3 plaats in Haugesund. Hier kwam Siebe Meeus als 13de overall over de meet in 4u29’22 en pakte zilver bij de M18-24. “Ik kwam op zeven minuten van de leider uit het water, maar op het zware fietsparcours kon ik halfweg aansluiten bij de achtervolgende groep.”

“Tegen het einde van de fietsproef had ik last van krampen in de bovenbenen, een combinatie van parcours en slecht weer, maar het uitzicht maakte veel goed. Ik had wat schrik voor mijn lopen, maar in het eerste deel vloog ik en liep ik 11 km in 40 minuten. Uiteindelijk was ik blij met een halve marathon van 1u27 op dit parcours en natuurlijk met mijn tweede plaats in mijn age group. Aangezien het de laatste maanden druk was op het werk ben ik extra tevreden met deze prestatie. Nu is het toewerken naar mijn hoofddoel van 2019: de 70.3 Ironman van Turkije,” aldus Siebe.

Joke Vandebuerie: “Ga genieten van Nice”

Bij de vrouwen finishte Joke Vandebuerie als tweede bij de F35 in 5u27’30. Dat levert haar een ticket op voor het WK 70.3 Ironman in Nice. “Ik ben blij met mijn resultaat, zeker gezien de weersomstandigheden,” vertelt Joke. “Ik heb het slotje voor Nice in dank aanvaard. Dat wordt een hele topervaring. Alleen deelnemen is al top en we gaan zeker genieten,” aldus de Brugse triatlete.