Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
EK Aquatlon levert eerste Belgische (age group) goud op in Multisport Festival
Glunderende Robin Sottiau en Arno Lambrecht in Targu Mures (foto: Loic Helin)
Multisports

EK Aquatlon levert eerste Belgische (age group) goud op in Multisport Festival

Met het EK aquatlon stond vrijdag de voorlaatste discipline van het Multisport Festival op het programma, de laatste proef voor de Belgische selectie in Targu Mures. Giani Vanden Broucke sloot het Belgische avontuur in Transylvanie af met een knappe vijfde plaats bij de juniores. Bij de age groupers zorgde Robin Sottiau voor het eerste Belgische goud in Roemenie.

Laatste discipline voor Belgen

Zondag staan er geen Belgische triatleten aan de start van het EK long distance, in volle concurrentie van de Europese Ironman en Challenge wedstrijden. En dus was het EK aquatlon de laatste discipline voor onze landgenoten. Geen Emmanuel Lejeune in Targu Mures, nog herstellende van een val nadat hij op training in botsing kwam met een hond.

Giani vijfde bij juniores

Giani Vanden Broucke afkoelen na 5de plaats juniores EK aquatlon (foto: Loic Helin)

Giani Vanden Broucke verdedigde de Belgische eer bij de juniores. Hij kwam als laatste aan land na 1 km zwemmen tussen een pak sterke zwemmers maar zette dan nog wel de snelste looptijd neer over de 5 km lopen. Hij liep nog heel wat atleten in en schoof van de dertiende plaats op naar een knappe vijfde plaats in 30’26, op slechts elf seconden van het podium.

Sottiau goud, Lambrecht brons

Bij de age groupers waren er twee medailles voor het land, waaronder een eerste gouden plak in dit Europese Multisport Festival. Robin Sottiau, pas vader geworden en terugkerend uit blessure, was uiteraard enorm tevreden met de winst bij de M30. Met 31’13 was hij ruim een halve minuut sneller dan de concurrentie. Arno Lambrecht had er meer van verwacht, maar kon uiteindelijk leven met de bronzen medaille bij de M25 nadat hij als leider uit het water gekomen was.

Chris Bessemans dan toch brons

Eerder op de week was er ook nog het EK duatlon over de standard distance. Daarin nam Chris Bessemans weerwraak voor de verloren medaille op het EK sprint. Toen werd hij vierde, nu deed hij een plaats beter en pakte hij de bronzen medaille.

Tien medailles, maar geen enkele vrouw

België had tot hiertoe 5 zilveren en 2 bronzen medailles en stond daarmee 17de in de medaillespiegel. Met het brons van Bessemans en Lambrecht en de gouden plak van Sottiau komt het totaal aantal medailles op tien en stijgen we nog een aantal plaatsen in de ranking en wippen we onder andere over Nederland. Tien medailles is een mooi aantal, zeker gezien de kleine Belgische delegatie in Dracula Country… Wel opvallend: er deed bij geen enkele van de proeven een Belgische atlete mee. Dat wordt naar het Multisport Festival in Almere 2020 nog een werkpunt.