Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dirk Baelus pakt tweede plaats in Nederlandse Frysman volledige triatlon
Dirk Baelus aan de leiding in de Frysman 2019 (foto: Frysman)
Nieuws

Dirk Baelus pakt tweede plaats in Nederlandse Frysman volledige triatlon

Belgisch triatleet Dirk Baelus is schitterend tweede geworden in de Frysman in Nederland, een volledige triatlon in de noordelijke provincie Friesland. De kopman van het Innerme-team, waarvan hij zelf sponsor is met zijn bedrijf in natuurlijke voeding en sportdranken, is aan een sterk seizoen bezig in zijn eerste jaar als master. In de Frysman moest hij pas in het lopen zijn meerdere erkennen in Nederlandse topper Dirk Wijnalda.

Na 3,8 km zwemmen in het woelige IJsselmeer kwam Tiedo Tinga als leider uit het water na 1u04’36. Dirk Baelus volgde na 1u05’29 als vijfde aan de staart van een groepje van vier. In de eerste 45 km fietsen ging Dirk aan de leiding, maar hij kreeg het gezelschap van topfavoriet Dirk Wijnalda. De meervoudige Nederlandse kampioen en ex-winnaar van Almere moest de Belg nog voor halfweg laten gaan. Baelus liep halfweg tot drie minuten uit en na 135 km bedroeg het verschil al meer dan vijf minuten.

Dirk Baelus op de Muur van Geraardsbergen waar hij BK goud pakte bij de M40 (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Dirk legde de 180 km fietsen af in een snelle 4u34’47 en had zes minuten voorsprong op Hylke Sietzema en ruim zeven minuten op Dirk Wijnalda. In de 42 km lopen werd duidelijk dat Wijnalda de beste loopbenen had. Hij pakte per ronde drie minuten terug en kwam nog voor halfweg de marathon aan de leiding. Dirk Baelus zocht zijn eigen tempo en focuste op de tweede plaats. Die hield hij knap vast en in 8u58’21 pakte hij een heel mooie tweede plaats en dat nauwelijks drie weken na zijn gouden medaille op het BK halve triatlon in de Challenge Geraardsbergen.

Dirk Wijnalda won voor de eerste keer in de Frysman in 8u53’11. Hij pakte uiteindelijk nog twaalf minuten terug in het lopen en finishte met een voorsprong van 5’10 op Dirk Baelus. Michel Besseling pakte de derde plaats in 9u24’07. Bij het ter perse gaan liep Klaas Verschaeve in negende positie.