Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Diskwalificatie 70.3 Ironman Ecuador winnaar “Mijn naam stond niet op bord”
Nieuws

Diskwalificatie 70.3 Ironman Ecuador winnaar “Mijn naam stond niet op bord”

Fernando Toldi won afgelopen weekend de 70.3 Ironman van Ecuador, een belangrijke overwinning voor de Braziliaan, ook met het oog op kwalificatie voor het WK 2020 in Nieuw-Zeeland. Maar na afloop ging hij van de hemel naar de hel toen de Amerikaanse jury van Ironman hem zijn titel afnam. Hij had een blocking penalty gekregen en deze niet uitgezeten, luidde het. “Mijn naam stond niet op het bord en de organisatie maande me aan om verder te lopen,” was de reactie van morele winnaar Toldi. De Australiër Tim Rea kreeg zo de zege in de schoot geworpen.

“Organisatie adviseerde me door te gaan”

Na ongeveer zestig kilometer fietsen kreeg Toldi een blocking penalty voor het langer dan 25 seconden te doen over het inhalen van een andere atleet. ,,Ik werd gewaarschuwd en ben gestopt bij de penaltytent, waar vervolgens mijn naam niet op het bord stond”, verklaart de atleet op zijn Instagram. De organisatie adviseerde Toldi om de race op dat moment alsnog voort te zetten. ,,Naar mijn mening was het een grote fout van de organisatie om mij te adviseren door te racen toen mijn nummer niet op het bord stond. Door bloed, zweet en tranen haalde ik de eerste plaats. Ik gaf alles om deze wedstrijd te winnen. Ik ben gefrustreerd door deze fout van Ironman; het is moeilijk te verwerken, maar het leven gaat door. Toch kan van binnen niemand mij deze overwinning afnemen.”

Tim Rea wint

De vervelende situatie pakte voor Tim Rea wel gunstig uit: na de finish werd Rea alsnog als winnaar bekroond in een tijd van 4:02:40. Daarmee schoof Felipe van de Wyngard door naar de tweede plaats (+1:20) en werd Kevin Collington derde (+4:06).

Terugdenken aan Els Visser

Misschien kan Toldi kracht putten uit het verhaal van de Nederlandse Els Visser. Die werd onlangs door de rechtbank in het gelijk gesteld nadat ze haar diskwalificatie in de Ironman Maastricht had aangevochten. Ze verloor haar titel in eerste instantie wegens het afsnijden van het zwemparcours, maar argumenteerde succesvol voor de rechter dat dit gebeurde op aangeven van een medewerker van de organisatie. De rechter stelde haar in het gelijk waardoor ze alsnog haar prijzengeld op kon strijken en haar Nederlandse titel terugkreeg…