Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bert Verbeke tiende in IM Vitoria, Eneko Llanos en Heather Jackson winnen
Eneko Llanos wint Ironman Vitoria (foto: Ironman)
Nieuws

Bert Verbeke tiende in IM Vitoria, Eneko Llanos en Heather Jackson winnen

De nieuwe ironman in het Spaanse Vitoria-Gasteiz was meteen een succes, met een Spaanse overwinning van Eneko Llanos, die onder de acht uur dook. Heather Jackson zette ook een snelle race neer en pakte de winst in minder dan negen uur. Bert Verbeke bezorgde ons land alweer een top-tien finish in een Ironman.

Bert Verbeke is al een tijdje in goeie doen en bewees dat zondag met een sterke prestatie in een sfeervolle wedstrijd. Het Spaanse publiek zorgde voor heel wat ambiance. Na 3,8 km zwemmen kregen we Josh Amberger aan de leiding, op anderhalve minuut gevolgd door vier Spaanse triatleten. Als zesde kwam Bert Verbeke uit het water, op 7’49 van Amberger.

Bert Verbeke zesde op fiets

Op de fiets greep Eneko Llanos, die na het zwemmen 1’25 achterstand had, duidelijk de macht. De ervaren Spaanse triatleet reed samen met Josh Amberger de rest op stevige achterstand. Na 180 km volgde Peru Alfaro op net geen elf minuten. Carlos Lopez en Miquel Blanchart volgden op 20 minuten en nog eens vijf minuten later kwam Verbeke als zesde van de fiets.

42 jarige Llanos gaat sub-8

Vooraan stond er geen maat meer op Llanos die al in de eerste kilometers Josh Amberger op een minuut zette. Met een marathon van 2u46 won Eneko Llanos de allereerste Ironman Vitoria-Gasteiz voor zijn thuisploeg. En nog opmerkelijker, de ondertussen al 42-jarige Spanjaard dook onder de magische grens van de acht uur. Hij won in 7u55’16. Amberger werd tweede in 8u06’55 en Peru Alfaro werd in 8u08’02 derde. Bert Verbeke kreeg het nog moeilijk in de tweede helft van de marathon en zakte terug naar de tiende plaats. Hij deed er uiteindelijk 8u49’50 over, maar wel dus met een mooie tiende plaats bij de pro’s.

Heather Jackson sub-9

Heather Jackson wint Ironman Vitoria (foto: Ironman)

Bij de vrouwen genoot de goedlachse Heather Jackson met volle teugen van de aanmoedigingen van het Spaanse publiek. “Ik hoor momenteel nog steeds niets meer, zo luid waren ze. Ik moet het publiek echt bedanken voor de massale aanmoedigingen onderweg,” vertelde de Amerikaanse. Heather had in het fietsen de Zwitserse Nina Derron al op zes minuten gezet en hield die voorsprong stevig vast in het lopen. Jackson won de Spaanse Ironman in een snelle 8u52’10. Meer dan dertien minuten later kwam Derron als tweede binnen. Judith Corachan werd derde in 9u13’37. Er deden geen Belgische pro vrouwen mee.

Veel Belgische age groupers

Bij de age groupers waren er ook redelijk wat Belgen. Niels Horsten pakte een knappe achtste plaats bij de M25 in 9u23’16. Sam De Bruyn werd negende bij de M30 in 9u23’19. Kristof Desmedt werd in 8u58’09 knap vierde bij de M35 en bij de mannen M40 was er een zevende plaats voor Gilles Couchariere en een tiende voor Stijn Roelens. Eddy Verschueren werd knap tweede in de M50 categorie in 9u29’56. In dezelfde categorie pakte Vincent Cottem de achtste plaats.

Hugo Van Hamme wint M50 categorie

Maar de topprestatie kwam van Hugo Van Hamme die een tot hiertoe goed seizoen bekroonde met een age group overwinning. De professor/triatleet kwam in 9u29’57 over de streep en pakte met maar liefst 27 minuten voorsprong de overwinning bij de M55. Jean-Paul Chevalier werd in dezelfde categorie zesde en Ignace Deckmyn negende. Bij de vrouwen werd Kiram Ait Kabboura achtste bij de F40.