Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Exact 1 jaar voor Olympische Spelen: hoe staan onze Belgische triatleten er voor?
Belgian Hammers in actie op het WK Mixed Team Relay in Hamburg in 2019 (foto: World Triathlon/Janos M. Schmidt)
Nieuws

Exact 1 jaar voor Olympische Spelen: hoe staan onze Belgische triatleten er voor?

Zaterdag 27 juli 2019… Nog exact 365 dagen en dan duiken de triatleten het water in om te strijden voor de olympische titel in Tokio. Een mooi moment om even een analyse te maken waar de Belgische triatleten op dit moment staan, wat de kansen zijn om Tokio te halen en wat we vervolgens op de Olympische Spelen mogen verwachten van onze Belgen…

De individuele triatlons staan redelijk vroeg geprogrammeerd op de Olympische Spelen 2020. Die gaan op vrijdag 24 juli van start. De triatlon voor de mannen wordt op maandag 27 juli gehouden. De vrouwen volgen een dag later op dinsdag 28 juli. Op zaterdag 1 augustus staat voor het eerst de Mixed Team Relay op het programma. Tokio is een jaar op voorhand al grotendeels klaar voor de organisatie van het grootste sportevenement ter wereld, zo blijkt uit onderstaand filmpje. Maar zijn onze Belgische triatleten er ook klaar voor?

4 triatleten zo goed als zeker van Tokio

Individueel ziet het er goed uit voor de Belgische triatleten. In elke wedstrijd mogen er 55 triatleten starten. Zeker bij de mannen kan alleen pech nog roet in het eten gooien. In de individuele ranking staat Marten Van Riel op de vijfde plaats. Alleen Mario Mola, Vincent Luis, Jake Birthwistle en Fernando Alarza gaan hem vooraf. Jelle Geens staat op de twaalfde plaats en kan nog stijgen door twee van zijn slechtste resultaten van 2018 te laten vallen.

Ook bij de vrouwen ziet het er voorlopig goed uit. Claire Michel is quasi zeker van deelname in Tokio met haar huidige twaalfde plaats in de ranking. Ze kan bovendien in de tweede kwalificatieperiode, die nog loopt tot 11 mei 2020, nog vier goede top-20 WTS resultaten als extra meenemen.

Valerie Barthelemy virtueel 33ste

Valerie Barthelemy (foto: ITU/Janos M. Schmidt)

Valerie Barthelemy staat op plaats 48. Zij mag nog 1 resultaat laten vallen uit de eerste kwalificatieperiode en kan natuurlijk nog een paar keer beter doen. De beste 7 resultaten van de tweede periode tellen namelijk mee. En als we de lijst uitzuiveren, stijgt ze een flink aantal plaatsen. Zo staan er zes Australische triatleten voor haar, maar Australie heeft drie startplaatsen, waar de meeste landen er twee hebben. Van de zeven Amerikaanse vrouwen voor haar mogen er ook maar drie starten. In totaal zullen er nog 15 triatletes boven haar wegvallen, zodat ze virtueel op de 33ste plaats staat.

Belgian Hammers tiende in MTR ranking

Marten Van Riel in de MTR in Hamburg (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Door de bovenstaande noteringen in de olympische rankings zijn de Belgian Hammers zeker van een startplaats in de Mixed Team Relay triatlon. Momenteel staan de Belgen tiende in de MTR-ranking. De eerste zeven landen zijn zeker van rechtstreeks kwalificatie, maar aangezien Belgie twee vrouwen en twee mannen zal afvaardigen naar Tokio, zijn we er normaal gezien altijd bij.

Al doen de Belgian Hammers beter nog even hun best om naar die top-7 te stijgen zodat bij eventuele uitvallers bij de originele 4 Belgian Hammers alsnog een reserve meekan. Op dit moment staan Erwin Vanderplancke (70) en Christophe De Keyser (88) nog binnen de top-140 van de olympische ranking en zouden zij in principe nog als reserve kunnen invallen, als we de reglementen juist interpreteren. Bij de vrouwen staat er helaas naast Claire en Valerie niemand in de top-140.

Medaillekansen voor de Belgen?

Na de bronzen medaille van de Belgian Hammers op het EK werd er al luidop gedroomd van een olympische medaille in Tokio. Maar de verschillende Mixed Team Relay events hebben geleerd dat het op de dag zelf afhangt van details. Alles moet kloppen, het verloop van de wedstrijd is vaak heel grillig. Met een topdag zit een medaille er zeker in voor ons land. Maar… In tegenstelling tot een aantal andere toplanden zijn onze Belgian Hammers kwetsbaar. We hangen namelijk af van onze 4 sterkste triatleten, terwijl andere landen meerdere kandidaten hebben om vooraan mee te doen.

Jelle grootste kanshebber

Jelle Geens wint WTS Montreal – Foto ITU / Tommy Zafares

Wij geloven eerder in individuele medailles. Als je zesde kan worden op de Olympische Spelen dan kan je ook een medaille pakken. Dat heeft Marten Van Riel ondertussen meer dan genoeg bewezen, zeker met zijn derde plaats in de WTS in Edmonton. Maar vooral Jelle Geens is op dit moment onze grootste medaillekandidaat. Met zijn overwinning in Montreal en zijn derde plaats in Hamburg bewees Snelle Jelle dat hij absoluut tot de snelste lopers van het hele pak mag gerekend worden. Als Jelle mee is na het zwemmen, dan moet een podium er in zitten.

Top-8 zeker mogelijk voor Claire

Claire Michel brons op EK (foto: 3athlon.be/Tom Verelst)

Bij de vrouwen heeft Valerie Barthelemy een enorme progressie gemaakt. Ze is bij de sterkste vrouwen in het zwemmen en kan op de fiets het verschil maken. Eventueel om te helpen Claire Michel naar voor te brengen. In het lopen zit Valerie momenteel nog te ver van het niveau van gedoodverfde favorietes als Zaferes en Taylor-Brown. Claire Michel raakt op een topdag wel in de buurt van dat niveau, maar voor een medaille meestrijden zal echt lastig zijn. Maar we zien Claire wel kans maken op een olympisch diploma in de top-8.

Trots op ‘klein’ triatlonland

Als we bovenstaande even laten bezinken, dan kunnen we vooral besluiten dat we trots mogen zijn op onze Belgische triatleten. Als ‘klein’ triatlonland niet alleen twee keer twee atleten afvaardigen, maar ook nog eens aanspraak mogen maken op topresultaten… Daarmee doen we beter dan veel ‘grote’ triatlonlanden, zoals bijvoorbeeld Duitsland of Canada… Dus wordt het sowieso genieten in Tokio. En vroeg opstaan als je het live wil volgen. De wedstrijden starten telkens om 8 uur ’s ochtends om de grootste hitte van Tokio te vermijden. Dan is het bij ons 1 uur ’s nachts…