Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck start tweede helft seizoen met zilver in Challenge Praag
Pieter Heemeryck tweede in Praag (foto: Challenge Praag)
Nieuws

Pieter Heemeryck start tweede helft seizoen met zilver in Challenge Praag

Zaterdag is Pieter Heemeryck begonnen aan de tweede helft van zijn seizoen met een knappe tweede plaats in de Challenge Praag. Hij kwam in het lopen nog sterk terug op winnaar Florian Angert, maar na een zege en een derde plaats vulde hij deze keer de tweede podiumplaats in Praag. Bij de vrouwen viel Katrien Verstuyft net naast het podium.

Na 1900 meter zwemmen kwam – net als vorig jaar – Pablo Dapena als eerste uit het water. Anders dan in 2018 volgden zeven atleten hem op de hielen. Uit dit groepje bleek Angert over de beste fietsbenen te beschikken: hij reed dan ook hard bij iedereen weg. Na wat gewissel in posities daarachter was het uiteindelijk Heemeryck die na 90 kilometer als tweede de wissel in rende, op ruim vier minuten afstand van Angert. Deze tijd verloor de Belg voornamelijk in de laatste tien kilometer van het fietsparcours, dat door het dalen en de vele bochten zeer technisch was.

Spanning in de slotfase

Angert leek al niet meer van plan de winst af te staan. Desondanks zette Heemeryck overtuigend de klopjacht op de Duitser in. Uitkijkend naar wat er voor hem gebeurde, besefte hij zich wellicht niet dat Pablo Dapena – de winnaar van vorig jaar – achter hem ook hard de achtervolging had ingezet. En met succes, want daar waar Heemeryck inliep op Angert, kreeg Dapena de tweede plaats ook steeds beter in beeld. Zo spande het er tot in de laatste kilometers nog om hoe dit podium verdeeld zou worden.

Uiteindelijk hielden alle drie deze mannen toch hun positie vast en was het dus Angert die zegevierde na 3u51’49, pakte Heemeryck het zilver (+2:’46) en Pablo Dapena het brons (+4’14).

Pieter Heemeryck voor derde keer op podium in Praag (foto: Challenge Praag)

Pieter: “Ik dacht: komaan, doorgaan!”

Pieter Heemeryck kwam niet in topomstandigheden aan de start. “Ik voelde me voor de start al niet echt lekker, maar ik dacht dat het wel over zou gaan tijdens het zwemmen,” vertelde De Reiger. “Maar dat gebeurde niet. Na vijftien kilometer fietsen dacht ik ‘dit wordt hem niet’. Maar ja, de wedstrijd is pas over na de finish, heb ik geleerd. Dus ik dacht ‘komaan, doorgaan!’. Toen ben ik aan het ‘werk’ gegaan en na dertig kilometer zat ik er toch aardig in.” Heemeryck verloor flink tijd op de technische stukken tijdens het fietsen: ,,Amai, bijna twee minuten op Florian! De voorsprong was te groot. En hij was de sterkste vandaag,” aldus Pieter.

Kahlefeldt tegen Norden bij de vrouwen

Na een zwemonderdeel van 25’02 minuut langs het historische centrum van Praag klom Lisa Norden bij de vrouwen als eerste aan wal. Op de fiets zette de atlete haar leidende rol voort en trapte zo steeds verder weg van de achtervolging: zo pakte zij een fijne marge om aan het lopen te beginnen. Deze zou Norden ook nog nodig gaan hebben gezien haar geschiedenis met blessures en twijfelachtige loopvorm. Voornamelijk Radka Kahlefeldt zat Norden tijdens het fietsen op de hielen, enkele minuten daarachter volgde Emma Pallant als derde.

Lisa Norden tweede in Praag (foto: Challenge Praag)

Katrien Verstuyft in top-vijf

Op drieënhalve minuut afstand van de leidster, Norden, hing Kahlefeldt als tweede haar fiets terug aan het rek op de brug van Praag. Voor het brons leek het spannend te worden tussen Pallant – die als derde wisselde – en de vierde, vijfde en zesde vrouw: Grace Thek, Katrien Verstuyft en Eva Wutti.

Pallant bleek een slechte dag te beleven en verdween al snel na de wissel uit de race; daardoor schoof een sterk lopende Wutti door naar een derde plaats. Voorin het veld ontstond een spannende battle tussen Norden en Kahlefeldt. Laatstgenoemde haalde de koploopster in de tweede ronde bij en nam vervolgens krachtig over.

Deze positie stond de Tsjechische ook niet meer af: ondanks een penalty tijdens het lopen pakte zij de titel in eigen land. Na 4u22’13 tilde Radka Kahlefeldt het lint op. Gevolgd door Lisa Norden als tweede (+1:57) en Wutti als derde (+9:22). Katrien Verstuyft werd knap vijfde in deze sterkbezette wedstrijd achter Lisa Roberts in 4u37’04.

Max klopt Gert-Jan

Max Monteyne in de wissel in Praag (foto: 3athlon.nl)

Onze eigen Gert-Jan D’Haene stond ook aan de start in Praag, samen met BK Beermile organisator Max Monteyne. Uiteindelijk was de triatleet van het Marmotte Triatlon Team een stuk sneller dan onze 3athlon.be triatleet, die een pak minder training in de benen had dan vroeger. Max werd tweede Belgische man in 4u41’16, goed voor een vijfde plaats bij de M30. Gert-Jan werd 206de in 5u17’51. “Het is de eerste keer dat ik boven de vijf uur finish op een halve. Ik heb veel te weinig getraind. Ik dacht dat het wel ging gaan, maar nee, totaal niet. Ik heb meer dan twee uur over het lopen gedaan,” aldus Gert-Jan.

Gert-Jan in de wissel in Praag (foto: 3athlon.nl)

Daan Born op de grote plaat

Een extra vermelding verdient krachtpatser Daan Born. Die had een probleem met zijn versnellingsapparaat, nadat de kabel van zijn DI2 geknapt was. Hij ging nog op zoek naar een oplossing bij een plaatselijke fietsenwinkel maar die konden hem ook niet helpen. In plaats van op te geven, besloot Daan gewoon te starten en de volledige 90 km fietsen af te werken op de zwaarste versnelling. Hij deed het uiteindelijk erg goed en werd 70ste overall in 4u52’01, op de grote plaat!